Сигнал срещу Гешев

Ден след като Конституционният съд се произнесе, че всеки прокурор има независимост от главния и може спокойно да го разследва, съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов внесе сигнал срещу Иван Гешев в Софийската градска прокуратура, съобщава Сега.

Според Иванов има основания срещу Гешев да стартира наказателно производство. Преди дни Иванов поиска и премиерът Бойко Борисов да нареди на правосъдния министър Данаил Кирилов да инициира дисциплинарно производство срещу главния прокурор.

„Преди време пресцентърът на Главна прокуратура обяви материали, добити с използването на специални разузнавателни средства. Има специални текстове в НК, които криминализират използването на материали със СРС за цели различни от съдебното производство. Гешев ги използва за пропаганда“, обясни Иванов. Това е най-простото престъпление, за което Гешев може да бъде разследван, смята бившият правосъден министър.

В сигнала се цитира съобщението на прокуратурата от 28 януари, когато беше разпространени СРС-та с президента Румен Радев и обясни, че „са констатирани данни и доказателства „за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност, предмет на разследване, на лице, заемащо висша държавна длъжност – президент на Република България, като установените евентуални престъпни действия не са свързани пряко с изпълнение на службата му.“ Това обаче не е единственият случай, в който прокуратурата разпространява избрани СРС-та с оправданието, че го прави в обществен интерес. Последният случай беше на огласени телефонни разговори на укриващия се в Дубай Васил Божков, с които обвинението опита да докаже, че той в опита й да докаже, че той стои зад протестите срещу правителството и главния прокурор.

Законът за специалните разузнавателни средства разписва ясни правила, че резултатите, получени чрез специални разузнавателни средства, не могат да бъдат използвани за друго освен за предотвратяване, разкриване и доказване на престъпления и за защита на националната сигурност. Използването на информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, е престъпление според Наказателния кодекс.

В сигнала Иванов посочва, че уредбата в НПК материалите по разследването да не се разгласяват без разрешение на прокурора „не съдържа в себе си овластяване на прокурора да разкрива и оповестява резултатите от прилагане на СРС“. „Приемане на обратното би ни довело до абсурдното заключение, че прокурорът може свободно да разгласява вън от наказателния процес всякакъв вид информация, независимо от степента ѝ на специална защита, само защото я е придобил в рамките на конкретно разследване“, пише Иванов.

Според него има достойни прокурори, той дори познавал лично такива и знаел, „че много от тях симпатизират на протестите и усещат срама от действията на настоящия главен прокурор. Време е да покажат лицата си, да напуснат омертата и да покажат на целия български народ, че има прокурори в България“, каза Иванов.

Христо Иванов призова и депутатите, които предстои да изслушат Гешев по предложение на БСП да се преборят за правото на парламента да задава въпроси на Гешев за това как той прилага държавната наказателна политика по конкретни дела. „Или ще приемат унижението този нахален тип да им размахва статистика и да откаже да им отговори за конкретни драматични потъпквания на конституцията и на закона, които той извършва практически всекидневно. Българският парламент не може да сведе глава пред тази бухалка“, каза Иванов.

Виж още:Големият въпрос – как може да бъде сменен главният прокурорВече две седмици хиляди протестиращи излизат на улицата с искане за оставка не само на правителствот…Jul 22 2020skafeto.com

loading...