Снимка: Facebook/"Катастрофи в София"

Стотици сигнали за щети, нанесени от силния дъжд в София и няколко софийски села, бяха подадени през изминалата нощ, обобщи БНР. Най-много от сигналите бяха за кварталите „Симеоново“, „Драгалевци“ и „Витоша“. Съобщенията бяха предимно за наводнени мазета, гаражи, приземни етажи, улици, запушени шахти и паднали дървета и клони.

Екипи на общината и полицията затвориха част от пътната мрежа в столицата заради събралата се вода. Затворено за движение беше кръстовището на „Лъвов мост“, като причината беше наводнение в тунела.

Забрана за движение имаше и по южното платно на софийския Околовръстен път между булевард „Симеоновско шосе“ и булевард „Черни връх“.

Потоп затвори Околовръстния път и Лъвов мост в София

Подобно беше положението на още няколко места в столицата, сред които и в тунела на НДК, като там се преминаваше изключително трудно.

Сериозна беше ситуацията в софийското село Желява, където река излезе от коритото си и наводни къщи и дворове в района заради дънер, който препречваше пътя на водата.

Потоп затвори Околовръстния път и Лъвов мост в София

Екипи на пожарната по-късно премахнаха дървото. В селото е евакуирана една жена. Пожарникари има и в други две села – Бухово и Яна – където се отводняват мазета и приземни етажи.

В профила си в социалните мрежи столичният кмет Йорданка Фандъкова написа, че се следят нивата на реките и язовирите. Тя призова гражданите при нужда да подават сигнали на телефон 112, за да се организират действията на екипите.

Потоп затвори Околовръстния път и Лъвов мост в София

Към момента няма данни за пострадали и загинали хора.

По-късно кметът на столицата Йорданка Фандъкова заяви, че ситуацията след пороя в София се нормализира. Тя посочи, че през изминалото денонощие се е изляло огромно количество дъжд. Най-тежко е положението в кварталите „Драгалевци“ и „Витоша“и „Симеоново“, уточни Фандъкова.

Столичният кмет подчерта, че е възстановено движението по Южната дъга. Градският транспорт също се движи, добави тя.

По думите й към аварийните екипи са подадени над повече от 120 сигнала през нощта. Реагирано е своевременно, обстановката продължава да се следи, поясни Фандъкова.

В момента се работи по отводняване на мазета и сгради. Язовирите се изпускат контролирано, следят се и нивата на реките, каза още кметът на София.

От МВР съобщиха, че няма данни за застрашени или пострадали хора

През изминалата нощ са постъпили 63 сигнала за произшествия, свързани с динамичната метеорологична обстановка, на територията на София – град и област София. До 6 часа тази сутрин служителите на ГДПБЗН са реагирали на повече от 30 сигнала за наводнени обекти и улици, вследствие на падналият интензивен валеж от дъжд на територията на София. За нормализиране на обстановката на територията на столицата са работят осем екипа с 27 пожарникари и осем автомобила.


loading...