Симеон Дянков есен

„Трябва да сме готови за социално много тежка есен и много тежка зима, дори без протестите. Ако няма силна социална политика сега, кризата ще е много, много по-тежка, отколкото видяхме пролетта, защото хората нямат резерви.“ За това предупреди в интервю за БНР бившият финансов министър Симеон Дянков. Сега според него е моментът, вместо да се дава на всички по един и същ начин, да се мисли за специфична регионална политика.

„Вместо на всички на калпак да се дава, както беше 60/40, отсега трябва да се мисли на кой с предимство, по региони и по сектори“, категоричен е бившият финансов министър. „Това е такава голяма криза, че колкото по-рано можем да подпомогнем по-слабите социално и други сектори, толкова по-добре“, отбеляза той.

Дянков съветва властта да работи в две насоки – големите обществени поръчки да станат малки и да се фокусират върху малките фирми и вместо да се строят магистрали, да се строят тротоари в градовете, защото това се прави с повече работна ръка. И второ – да се дава там, където е най-необходимо и то преди тази необходимост да изникне.

Според Симеон Дянков положителните мерки, които се вземат, касаят предимно по-слаби социални групи. Той определи като положителна и сполучлива мярка дори даването на 50 лева на пенсионерите.

Голяма част от мерките обаче напълно липсват – това са мерките за защита на работните места, подчерта бившият министър. „Изненадан съм, че правителството не върви натам. Досега са използвани под 60 милиона лева за мярката 60/40, а се говореше за над милиард. Това е доста малко след 5 месеца криза“, заяви Дянков.

Липсва социален анализ в кои региони на страната и в кои сектори предстои голяма безработица, подчерта още финансист номер едно в кабинета „Борисов 1“.

„Голяма част от министрите са се снишили като по Живково време и не смеят да се покажат“, посочи Симеон Дянков и препоръча по-голяма активност на министрите.

Като антикризисна мярка той вижда вдигането на прага за ДДС. В момента задължителният праг е 50 хиляди. За да се помогне на малкия бизнес да върти оборот, може да се вдигне на 75 или на 100 хиляди, съветва бившият финансов министър. Това по думите му помага на всички малки фирми.

На въпрос как изглежда България от Вашингтон, Симеон Дянков обобщи следното: „Общо взето излизат лоши новини, а страната ни не стои в добра светлина навън. Светът е изцяло в криза, а в България освен с голямата криза покрай Covid-19, излизаме и с нашата специфична криза, която явно от дълго време не сме решили“.
Бунтът е заради огледалотоНищо старо не е забравено, нищо ново не е научено! Това е единственият логичен извод, който човек мо…Aug 10 2020skafeto.com

loading...