Симеон Кръстев

Картината, която Борисов подари на Вучич, е реализъм, но не соцреализъм, заяви тази сутрин по БТВ Симеон Кръстев, автор на широкообсъжданото латно със строежа на „Балкански поток“, което замина за Сърбия. Художникът сподели пред водещия Антон Хекимян, че е обиден от коментарите в социалните мрежи. „Никой не се съобразява, че авторът е вложил труд и талант, гледат повърхностно и изпитват омраза към министър-председателя”, не скри раздразнението си Кръстев.

Художникът обясни, че е нарисувал каквото са му поръчали. Възложител на тази картина по негови думи е компанията „Аркад“, която строи „Балкански поток“. От компанията са се обърнали към 30 художници и всички те нарисували по няколко картини. Симеон Кръстев е направил три, една от които е избрана за подарък за сръбския президент. Другите две показват строежа на тръбата в същия стил, но на тях няма политически фигури.

„От времето на Тициан са се правели поръчкови портрети, и по времето на Живков също, но никой не е плюел тогава”, изрази недоволство от масовата реакция Кръстев и добави, че няма как да нарисува абстрактна картина с Бойко Борисов. Той коментира, че наистина е работил по снимка, но е „рисувал на ръка, а не е минал с боя върху принта”. Художникът обясни и защо не е включил в своята композиция медицинските маски, които се виждат в оригиналното изображение в страницата на премиера във Фейсбук: защото „картината е за постоянно и не ми харесва като изкуство работникът да е с маска”.

Той обаче не даде обяснение защо е „изтрил“ от кадъра единствената жена на снимката. Това е Сузана Василиевич, главен медиен съветник на Вучич, която е на преден план в оригиналното изображение.

„Не правя кич”, оцени себе си Кръстев, като поясни, че от дълги години работи като плакатист и всичко, което рисува, идва отнякъде като поръчка. Той разчита да му бъдат възлагани нови художествени задачи, включително и от политици.

Симеон Кръстев е роден е през 1943 г. Завършва Художествената академия в Лодз, Полша през 1975 г. Работи в областта на графичния дизайн, живописта и художественото оформление на пощенски марки, монети, фирмени знаци. В продължение на години е оформител на Каталог на българската мода – „Алманах на българската мода”, под съставителството на проф. Любомир Стойков. Автор е на стотици филмови, оперни, театрални, политически, спортни, социални плакати. Активно работи в областта на художественото оформление на материали за конгреси, избори, политически акции. Печелил е награди от конкурси за плакат на тема „Автомобилът и околната среда”, „24 май, „Вторични суровини”, „40 години от победата над фашизма”. Бил е арт директор в рекламна агенция. Правил е много от плакатите на Софийската опера. В живописта се характеризира с многопосочни търсения в различни жанрове – от портрети до натюрморти.

Снимка на картината беше публикувана за първи път на 20 януари в близкия до управляващите в Сърбия вестник „Новости“.

Виж още:Борисов подари на Вучич картина от строежа на Балкански потокПремиерът Бойко Борисов е връчил на посетилия София сръбски външен министър Никола Селакович дар за …Jan 21 2021skafeto.com

loading...