Симеон Щерев

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Един от най-големите треньори в историята на българската борба – Симеон Щерев разказа в ексклузивно интервю за предаването на NOVA “Събуди се“ за добродетелите, победите на тепиха, но и за загубата на един от синовете си – Николай, който загуби битката с COVID-19.

„Моят девиз е, че ако мога да помогна на някого, ще го направя, но никога няма да му попреча. Ако имах избор, бих избрал отново борбата. Човек трябва да прави това, което обича. Мисля, че сами можем да търсим хората, с които да общуваме“, заяви Щерев.

„Всеки човек има трудни моменти, но животът е борба. Трябва да се бориш до последните секунди, както беше по времето на кариерата ми. Болката остава, няма как да мине. Надяваме се, че е на по-хубаво място. Ще се срещенм, но не се знае кога. Бог решава. Загубата е голяма, но трябва да се справим. Не мога да повярвам, че още го няма. За приятелите и семейството си даваше всичко. Той е покрай нас и си говорим. Трябва да знае, че двете му прекрасни деца няма да ги оставим. Всеки човек си има съдба. Каквото и да правиш, няма как да се спасиш от съдбата си. Гледам философски, защото иначе човек ще откачи. Дано да е на по-добро място“, добави още той.

„Винаги съм искал от децата си да са добри. Второ да държат на думата си. Така се става мъж. Спортът ги научи на дисциплина и трудолюбие. Винаги трябва да се отделя внимание на спорта. Той ни учи на много неща. Трябва да се отделя време. Обичам да ходя в планината и научих внуците и приятелите си да правят същото“, каза Щерев.

„Започнах с футбол, но след това първият ми треньор ме заведе в залата. Направих спаринг с едно момче и загубих, след което исках да тренирам, за да стана добър. Така започнах. Мисля, че борбата е един от най-тежките спортове. След всяка стотна се мени всичко. Ако не внимаваш ще загубиш. Отношението между треньор и състезател е доверието. Винаги съм бил на този принцип, трябва да си близо до тях. Ти си всичко за състезателите. За мен е чест да съм треньор на Русия. Това е страна с много олимпийски и световни шампиони. Работя с такова усилие, че страната да стане №1 в света. Имам наблюдение върху българския отбор, защото почти всички състезателки съм ги тренирал. Но трябва още работа. Често се чувам със Станка Златева. Ще посетя залата ѝ и ще направим няколко тренировки с нейните състезатели. Не е лесно да станеш треньор, но с помощ се получава. Станка може да се опре на мен винаги и ще и помогна“, заяви треньорът.

Той разказа за методите си на работа и даде съвети за това как да запалиш интереса на едно дете към борбата и спорта.

К-19 уби прочутия ни борец Николай Щерев едва на 33 г.Бившият национал по борба Николай Щерев е починал тази нощ. Скръбната вест съобщи президентът на клу…Jul 15 2020skafeto.com