Симидчиев БНТ

Трудно е да кажем, че сме се справили преди напълно да угасне пандемичния процес. Това заяви бившият председател на Комисията по здравеопазване в 45-то Народно събрание пулмологът Александър Симидчиев в сутрешния блок на БНТ.

Той обясни, че тенденциите в момента са към затихване, но трябва да се проследи броят на заразените на дневна база, за да се види колко интензивно гори този пожар.

Все още има достатъчно много случаи на дневна база, за да бъдем спокойни, посочи бившият депутат от Демократична България.

Всички ние сме на предела на силите си, особено на медицинското съсловие, работейки много интензивно и затворено. За да не изпаднем в един пореден цикъл, трябва да мислим по-стратегически и дългосрочно, за да не допуснем нарастване на случаите отново, настоя Симидчиев.

По думите на пулмолога, в България само по време на втория или третия пик се получи анализът за смъртността. Занапред как ще се справим зависи от скоростта на ваксинираните, защото това, което може да ликвидира пандемията са ваксините, изтъкна медикът. Официално преболедувалите инфекцията са над 460 000 души.

Той посочи, че вирусът се опитва да се заиграва с нашата имунна система и след преболедуване невинаги се изгражда траен имунитет. Нещата изобщо не са прости, а трябва в рамките на новата реалност да възстановим икономиката и туризма, категоричен беше председателят на здравната комисия в 45-то НС.

Симидчиев настоя да гледаме другите държави какво правят и ние да ги последваме. За това дали е възможно ново затваряне и затягане на мерките всичко зависи от това какво ще направи вирусът, уточни той.

Според пулмолога в служебния кабинет влиза здравен министър, който ще махне част от популистките решения.

Симидчиев се надява Стойчо Кацаров да не се поддава на популизъм и политически решения, а да се обърне към академичната общност. При нас особеностите са свързани с малко по-ниска дисциплина и неспазване на мерките, посочи лекарят.

Той настоя в следващия парламент депутатите да свикнат да си говорят помежду си, докато 45-то Народно събрание спряло една политическа хегемония. Парламентът трябва да направи максимума от възможност, а не максимума от невъзможност. Лечението е говорене, по-малко обещания и да започнем оттам, където е безспорният консенсус, подчерта още Александър Симидчиев пред БНТ.

„Парламентът е политически орган, където трябва да има и политическо говорене, но когато става въпрос за COVID-19 политиците трябва да замълчат“, каза още Симидчиев. Той е сигурен, че ако отново стане депутат, каквото е желанието му, ще се справи по-добре.

Симидчиев се надява на професионалната работа на служебното правителство, за да има спокойна пандемична обстановка.

Виж още:Д-р Симидчиев: Не може да победим вируса с иди ми-дойди ми„Трябва да имаме устойчиво поведение срещу COVID-19, базирано на наука и данни. Ако имаме такова, ни…May 10 2021skafeto.com


loading...