сириец Бургас

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

15-годишният сириец Омар е карал бракувания автобус с бежанци, който уби вчера двамата полицаи в Бургас, съобщи БНР. Омар е живеел в центъра за временно настаняване на бежанци в Харманли, но е изчезнал оттам в понеделник. Не се знае къде е бил и с какво се е занимавал през тези четири дни. Омар бе заловен вчера в Първомай.

Омар е дошъл в България със своите по-големи братя през октомври 2021г. Те обаче не са на територията на бежанския център от няколко месеца, обясни Галя Христова, временно изпълняваща длъжността директор на РЦП – Харманли в ефира на NOVA.

Според правилата на центъра живеещите в него са с вечерен час 22 ч. Омар обаче липса от понеделник. “Когато са извън територията на центъра, ние няма как да осъществяваме контрол на настанените. Това се прави от МВР”, поясни Христова.
Това не е първият път, в който 15-годишният младеж напуска бежанския център за няколко дни. Обясненията му след това обаче били, че е бил при близки в София. Христова отрече досега да са имали съмнения, че момчето се занимава с каналджийство.

В центъра има и друг подобен случай на непълнолетен младеж, който често напуска пределите на бежанския център, каза още директорът и поясни, че по него се работи.
47 души са били превозвани в автобуса. Те седели на местата за пътниците, а не били натъпкани в багажното на рейса, както бе съобщено първаначално.

В Бургас днес е обявен ден за траур в памет на двамата служители на Първо районно управление към МВР-Бургас Йордан Илиев и Атанас Градев, които загинаха при изпълнение на служебния си дълг.

ТРАФИК

Полицаи на средно ниво участват в трафика на мигранти, разкри вътрешният министър Иван Демерджиев пред bTV. Според него обаче не може да се говори за полицейски чадър в случая с тежката катастрофа в Бургас, при която загинаха двама полицаи. „Няма данни да е осигуряван чадър. Предполагам, че е подбирано трасето, по което да се движи, тъй като ние няма как да наситим всяка улица с полицейски сили. Но има данни, че полицейски служители участват в пропускането на мигранти по границата. Информацията не е от вчера. От две седмици се работи по оперативни данни. Става дума за служители от средните нива на системата“, обясни Демерджиев.

Според него двамата загинали полицаи са се опитали да спрат автбоуса така че пътуващите в него да не пострадат. Ако бяха сложени шипове на пътя, можеше да се стигне до повече постарадали, заяви министърът. „Мигрантите от автобуса са се возили там, където стоят пътниците, не са били в багажното отделение. Този превоз се осъществява през нощта, още първият контролен пункт подава стоп палка и отбива автобуса, само че автобусът продължава. Качват се полицаите от Гранична полиция, потеглят с техен автомобил след автобуса, подават сигнал на следващите си колеги по трасето“, посочи Демереджиев.

Сред каналджиите освен сирийци има афганистанци, украинци и граждани на Северна Македония, каза още министърът. Ден по-рано той обяви, че започват засилени проверки за такива чужденци. Те ще бъдат или разследвани и съдени, или изгонени, обеща той.

МЕРКИ

Трябва да има по-строги мерки срещу каналджийството. Вече сме предлагали такива, ще ги предложим и на следващия парламент. Това заяви директорът на „Гранична полиция” комисар Росица Димитрова пред Нова тв. „На 17 август Министерският съвет отпусна 1,5 млн. лв. за ремонт на оградата по границата ни с Турция и пътищата в района. Работим съвместно и с Европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex”, каза още Димитрова.

Тя призна, че до нея са стигали сигнали за униформени, замесени в трафик на мигранти и те веднага са предавани на Дирекция „Вътрешна сигурност” за разследване.

ПОМОЩ ОТ ФРОНТЕКС

„Засиленият мигрантски натиск през последните няколко месеца ще срещне категоричния отговор на държавата. Полиция и армия ще пазят българо-турската граница“. Това каза преди заседанието на Министерски съвет служебният министър-председател Гълъб Донев.

„Миналата седмица МС прие постановление за одобряване на допълнителни разходи в размер на 1,5 млн. лв. за ремонт и възстановяване на срязаните участъци от оградата от южната ни граница. Въпреки подозренията за съучастие на представители на системата на МВР в мрежата за трафик на хора, съм убеден в силната мотивация на полицейските служители и военнослужещите, които ще се включат в охраната на границата ни“, добави премиерът.

По думите му при необходимост ще се търси сътрудничеството и взаимодействието с европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex.

Виж още:Годеницата на загиналия полицай в Бургас: Чакам те да се приберешГоденицата на единия от загиналите полицаи в Бургас – Йордан Илиев, изля мъката си с пост във Фейсбу…Aug 26 2022skafeto.com

Трагедията в Бургас: Можеше ли да бъде спрян автобусът убиец?Можело ли е да бъде спрян с технически средства автобусът, убиец на двама полицаи, още преди да стиг…Aug 25 2022skafeto.com

Трагедията в Бургас: Това е убийство! Смразяващи кадри от момента на фаталния удар (ВИДЕО)Ексклузивни кадри от момента на сблъсъка между патрулката и автобуса с мигранти в Бургас бяха разпро…Aug 25 2022skafeto.com