Скандал в парламента по тъмна доба

Скандал в парламента по тъмна доба! Заседанието на Народното събрание бе прекратено след като депутати от БСП и „Атака“ обградиха парламентарната трибуна, съобщи „Фокус“. От двете партии поискаха поименно гласуване на текстовете по размера на минималната пенсия, заложена в бюджета на ДОО за 2020 г.

Заседанието по гласуването на бюджета на ДОО ще продължи утре.

Председателстващият пленарното заседание Емил Христов обаче заяви, че в процедура на гласуване не може да бъде променен начинът на гласуване. Той отбеляза, че ще даде процедура по начина на водене след края на гласуването по текстовете.

Тогава на трибуната първо се качиха Филип Попов, Христо Проданов и Георги Свиленски, последвани от други народни представители от „БСП за България“. Към тях се присъединиха и депутати от „Атака“.

„Защо те е страх?“, попита Свиленски председателстващия Емил Христов и заяви, че процедурата е вече опорочена.

„Всеки разбира процедурата по различен начин. В правилника нещата са ясно изписани. Не сте прави“, отговори му Емил Христов и обяви, че БСП възпрепятстват пленарното заседание и ги помоли да не го правят.

От страната на управляващите се чуха възгласи „червени боклуци“, а от БСП се провикнаха „оставка“. Емил Христов заяви, че ще накаже някого и след това прекрати заседанието.

Защо възникна спорът

Предложението да се гласува поименно направи депутатът от „Атака“ Десислав Чуколов от парламентарната трибуна. Той заяви, че няма да се махне от там, докато Валери Симеонов и Искрен Веселинов не се съгласят минимална пенсия да стане 300 лв. (планирани 250 лева) В крайна сметка той обаче слезе от трибуната.

Последва същото искане и от БСП, но председателстващият Емил Христов отклони предложението им.

Предложението на управляващите е минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 януари догодина до 30 юни да остане 219,43 лв., а от 1 юли до 31 декември – 250 лв.

Призовавам да не разочароваме избирателите на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ и да гласуваме 300 лв. минимална пенсия. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ и член на Изпълнителното бюро на партията Манол Генов по време на дебатите за минималната пенсия. Манол Генов посочи, че Павел Шопов от
„Атака“ е бил много прав в изказването си, че е крайно време да се изпълни обещанието за минимална пенсия от 300 лв.

„Прав сте, че това е наистина последното гласуване в този мандат на пълен бюджет на това правителство. С онова обещание за 300 лв., с което господа управляващите, отново направиха няколко лупинга и превъртяха българския народ, може би ще вдигнете размера догодина, когато се гласува бюджетът за първите три месеца“, каза Манол Генов. Той призова народните представители да продължат борбата и да не позволяват да се разочароват избирателите на управляващите.

На дебатите присъства новият министър на труда и социалната политика Деница Сачева.
Десислав Чуколов /“Атака“/припомни на бившите си партньори от ВМРО и НФСБ, че първоначално са обявили, че ще искат 300 лв. минимална пенсия. Подкрепете сега тя да стане 300 лв., призова ги той.

„Воля“ също са за 300 лв. пенсия.

БСП предлагат от 1 януари минималната пенсия да е 250 лв, а от 1 юли – 300 лв.

ДПС поискаха от 1 януари до 31 декември догодина минималната пенсия да е 250 лв., но мнозинството го отхвърли. Рамадан Аталай предложи в зала от 1 януари цифрата да се замени с 500 лв.

Окончателно парламентът прие минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица да е 610 лв. За регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители той ще е 420 лв.

Остава непроменен максималният размер на осигурителния доход от 3000 лв.

Утре предстои парламентът да гласува и размера на паричните обезщетения. Заложено е помощта за отглеждане на дете до 2-годишна възраст да остане 380 лв.

Виж още:Сачева едва стана министър, голямата коалиция вече няма мнозинствоДеница Сачева стана министър със 114 гласа от ГЕРБ и ВМРО. Изборът ѝ беше „на ръба“ от 233 гласували…Dec 3 2019skafeto.com

loading...