Скокът на цените

Три са възможните дати за затварянето на въглищните централи у нас. Tова обяви в интервю за Нова тв енергийният министър Андрей Живков.

„През последните няколко дни цената на газа скочи толкова много, никой анализатор не го очакваше. Това не е устойчиво и със сигурност цената няма да се задържи дълго на това ниво“, смята министърът.

„С дружествата, които доставят вода, проблемът наистина е сериозен. Когато КЕВР определя цените на водата за бита, нивата на цените на електрическата енергия са били други. ВиК-тата са сключили договори на по-ниски цени. ВиК Холдингът е на път да създаде свой собствен търговец на електрическа енергия, който да търгува на борсата и ще може да доставя ел енергия на далеч по-приемливи цени“.

На въпрос ще има ли увеличение на цената на водата, Живков отговори: „Ако се вземат необходимите мерки в холдинговото дружество, считам, че може да се умекоти ефектът. Дори да има някакво увеличение, в което се съмнявам, то ще бъде неголямо. Битът към момента не е застрашен от повишаване на цените до Нова година. Ако, наближавайки този краен срок на ценовото решение, се види, че има предпоставки за сериозно увеличение на цената, държавата ще използва всички резерви, които има, за да направи така, че увеличението да не е толкова голямо“.

„В голяма степен скокът на цените е заради неизвестността каква ще бъде зимата. Имайте предвид, че цените на борсите до голяма степен отразяват притеснението и страха на клиентите. Зимата ще бъде такава, каквато е, и без нашите молби. Но топлата зима е един от факторите, който би могъл да допринесе за смекчаване на цените“, обясни енергийният министър.

Попитан, ако цената за мегават/час е 400 лв., мерките ще помогнат ли, той отговори: „Компенсациите от 50 лв., които обещахме, ще се кумулират с тази цена. В края на крайщата правим стъпки, които могат да се направят веднага. Ние подпомагаме малките и средни предприятия, защото допускаме, че не са били достатъчно добре информирани. Подпомагаме ги и поради друга причина – защото цените на пазара скочиха драстично. Като реверанс към бизнеса, тоест да покажем, че се стремим да взимаме реални мерки“.

Вижте още:
Forbes: Европа я чака енергийна катастрофа още тази зимаПолитиката на преминаване към екологично чисти източници на енергия може да доведе Европа до енергий…Oct 5 2021skafeto.com


loading...