Скопие кораб

Скопие започна да разрушава една от атракциите на северномакедонската столица – бутафорен кораб – ресторант в коритото на река Вардар, изграден от българин и ползван доскоро като ресторант.Галерата е една от трите, поставени през 2016 г. по мегаломанския проект „Скопие 2014“ от правителството на Никола Груевски, пише 24 часа.

Кметът на македонската столица Петре Шилегов още при встъпването си в длъжност преди 4 г. се зарече да премахне трите кораба, но се огледа само на единия, изграден от българска фирма. „Първата от от 3-те галери в коритото на Вардар почна да заминава в историята!!! Скопие, една по-различна история!“ – това написа кметът на Скопие Петре Шилегов в своя фейсбук профил. Публикува и няколко снимки, на които се виждат как изглежда вътрешната част на бутафорния кораб и как работници разглобяват и изнасят парчета.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ осъди унищожаването на обекта, а много столичани заподозряха в това предизборен ход /на 17 октомври са местните избори в РС Македония/.

Галерата е частна инвестиция на български гражданин и се управлява от фирма с български капитал, която е инвестирала общо 40 млн. евро в РС Македония. В кораба-ресторант са инвестирани 1,2 млн. евро, твърди мениджърът Жарко Миленковски, който е македонски и български гражданин.

Още преди месеци кметът Шилегов се захвана да маха кораба, но се оказа, че се водят съдебни дела. Първо фирмата бе упреквана, че не е плащала наем на общината, а после кметът лансирана версията, че корабите представлявали опасност за гражданите. Можело да се стигне до наводнение и преливане на Вардар, защото пречели на оттока.

Виж още:Македонска телевизия показа поверителен документ за разрешаване на спора между България и РСМИма нов нонпейпър за разрешаване на спора между властите в България и Република Северна Македония (Р…Sep 15 2021skafeto.com

Македония се тресе от нов шпионски скандалМакедонското външно министерство потвърди, че руски дипломат е бил изгонен от страната, като министъ…Aug 18 2021skafeto.com


loading...