славейков бастун

Бронзовата статуя на Петко и Пенчо Славейкови от емблематичния площад отново бе съсипана от вандали. Славейков-младши е без прочутия си бастун, на който се подпираше. Така ръцете на поета стоят по странен начин – като сключени за молитва.

Творбата на Чапкънов пострада само шест месеца, след като бе върната на площад „Славейков“. Пейката с двамата поети е любима на хиляди столичани, а туристите редовно се щракат тук за снимки, пише сайтът „Площад Славейков“.

Бастунът на Пенчо Славейков не за първи път става жертва на такава гавра – преди години келеши бяха го бяха огънали и деформирали.

На по-малко от 100 метра от площад „Славейков“, в Такевата градинка, преди години изчезна друго произведение на Чапкънов – „Отвличането на Европа” (женска фигура върху бик). От известно време скулптурата отново е върху чешмичката в оригиналния си вид, но някой е покрил част от женската фигура с жълта боя.

На стотина метра от Такевата градинка, пред входа на ул. „Ангел Кънчев“ № 3, Чапа бе украсил стълбите към входа на кооперацията с бронзов бръшлян, из който се криеха гущерчета, птички и други дребни фигурки. Красотите обаче изчезваха една по една, докато накрая авторът бе принуден да демонтира опосканото си произведение.Румен Леонидов взриви социалните мрежи: Неграмотна България! Знаят с кой спи Коцето, но се чудят за СлавейковиПисателят Румен Леонидов буквално взриви социалните мрежи с коментар относно грамотността на съвреме…May 22 2018skafeto.com

Днешната младеж: Абитуриент пита защо Славейков е ту Петко, ту Пенчо, друг – Кирил и Методий са близнаци, а Гергана не искала да е плеймейтка„Абе, защо този Славейков го пишат ту Петко, ту Пенчо?!“. Това е въпрос на абитуриент, който се подг…Apr 24 2018skafeto.com

loading...