Следващ трус проф. Янко Герджиков
проф. Янко Герджиков

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Поредицата от земетресения в Турция постави много въпроси за движенията на земните пластове и активните сеизмични зони в България и съседните ни страни.

„Земетръсът се случва по една от големите тектонски плочи. Това е голям разлом, известен е от десетилетия. Всяко земетресение от подобен мащаб инициира каскада от неблагоприятни процеси. Генерира свлачища, цунами… Дестабилизира земната кора на доста голям район. Ако има глинести слоеве, става отлепване. В България колеги наблюдават такива свлачища в района на Симитли, в района на Източните Родопи“, обясни пред Bulgaria ON AIR проф. Янко Герджиков – ръководител на катедра „Регионална геология“ към Софийския университет.

По думите му все още знаем малко за втората разломна зона, която е в пресечен планински терен, където се очакват много свлачища и срутища.

„Тези разломи, които засегнаха тази част на Турция и Сирия, не водят до цунами. Хората са в паника и виждат, че става отдръпване на морето. Може просто да е резултат от приливи и отливи. Преди голямо цунами морето се отдръпва и вероятно това е притеснило хората. Няма основание за притеснение“, категоричен бе проф. Герджиков.

Той отбеляза, че съществуват методи, с които може да бъде измерено с точност движението на блоковете земна кора. Данните показват, че става изместване от порядъка на 4-5 метра на места.

„Притеснително от геоложка гледна точка е, че такива значителни движения разтоварват напрежението по част от един разлом и натоварват съседните разломни сегменти. При Северноанадолския разлом става миграция на земетръсите от изток към запад. Очаква се следващият трус да бъде някъде в Мраморно море, дори в Егейско море, съвсем близо до нашата територия, което е притеснително“, каза още проф. Герджиков.

Според него сме относително по-сигурна територия, докато на териториите на Турция и Гърция стават съвременни процеси на взаимодействие на тектонски плочи.

„Ние сме една от малкото държави в Европа без геоложка служба. Проблемни са нещата, свързани с геоложкия риск, споделя се между няколко ведомства“, посочи проф. Герджиков.

Сателитите показват, че Арабската плоча непрекъснато се движи на север със скорост от 2 сантиметра на година и този процес не може да бъде спрян. Единственият начин напреженията да бъдат спрени чрез земетръси. Ние трябва да сме подготвени за следващи събития“, завърши гостът.

Още по темата:
Прогнозите на сеизмолозите: Очаква ли се голямо земетресение в Истанбул?След силните земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер в Южна Турция на 6 февруари въпросът за отд…Feb 22 2023skafeto.com