Дъждовете и топлото време увеличиха случаите на ухапани от кърлежи. 72-ма души са потърсили помощ във филиалите на Спешения център в Благоевград през май, съобщи за „Струма“ директорът на ЦСМП – Благоевград д-р Красимир Михайлов. Най-много обаче са пострадалите в областния град.

„Ухапването от кърлеж не бива да се омаловажава, тъй като предизвикват доста болести, които не са безобидни – като лаймска болест, малайска и марсилска треска, хеморагична треска с бъбречен синдром, кърлежов енцефалит”, предупреди д-р Михайлов.

Кърлежите се размножават при затопляне на времето, във влажна и затревена среда. Особено внимание трябва да се обръща на “предпочитаните” от кърлежите места – окосмената част на главата (особено при деца), по корема, под мишниците, в слабините, в гънките зад коляното. Наложителен е и оглед на домашните кучета и носенето на противопаразитни каишки.

„Отстраняването на кърлеж трябва да стане бързо и много внимателно. Най-добре е това да стане с пинцети. Леко забилият се кърлеж може лесно да се изтегли и с ръка, но задължително с ръкавица. Отстраняването трябва да стане чрез постепенно издърпване, без обаче да се върти и извива. Много широко разпространена практика е да се върти обратно на часовниковата стрелка, но това е абсолютно погрешно. Така кърлежът може да се скъса и част от устния му апарат да остане в кожата, което да наложи допълнително хирургическо отстраняване.

Д-р Михайлов предупреди, че не е правилно мазането на мястото на забития кърлеж с алкохол, терпентин или изгаряне с кибритена клечка. Това води до връщане на чревно съдържимо в устния апарат на кърлежа, което увеличава шансовете за предаване на евентуална зараза. Затова най-добре е да бъде потърсена лекарска помощ в Спешен център“, поясни д-р Михайлов.

След ухапването от кърлеж, до 30 дни трябва да се проследява общото състояние, като зачервяване, оток и болка на мястото на ухапването, а общите прояви са температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото.

Вижте още:
3 растения ни помагат срещу кърлежи, мухи и бълхиС лятото идват освен хубавите моменти с почивки и пътувания, също така и неприятните с различни доса…Aug 2 2019skafeto.com

Д-р Кантарджиев разби най-големия мит за ваденето на кърлеж и предупреди какво не бива да се прави в никакъв случайКолкото по-малко престоява кърлежът в кожата, толкова повече вероятността да пренесе инфекция е по-м…May 9 2018skafeto.com


loading...