случая Грозев

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

По отношение на случая „Христо Грозев“ ние се договорихме, че Министерството на вътрешните работи на България ще отправи искане за информация до руското МВР. А колкото до обявяването му за издирване, това не означава, че той ще бъде издирван по целия свят. Това заяви посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова след среща в българското Министерство на външните работи, предава Дир.бг.

Вчера от външното ни ведомство съобщиха, че са извикали дипломат №1 на Москва в София на разговор, след като руското МВР го обяви за издирване без да уточнява във връзка с какви обвинения.

„Това трябва да стане ясно. Той си живее там, където си живее и нищо не го заплашва“, категорична бе тя. Митрофанова беше категорична, че никой няма да търси Христо Грозев по цял свят. „Това е още един начин да му кажем „Повече не идвай тук“, уточни руският посланик.

Митрофанова допълни, че обвиненията срещу Христо Грозев не са известни дори на нея и обясни защо.

„На сайта на руското МВР никога не се описват конкретните обвинения срещу лица, обявени за издирване. Процедурата е такава, че следователят, който води конкретно дело, може да обяви гражданин за издирване. И това не е централизирана информация. И затова е важно вашето МВР да отправи запитване до нашето вътрешно ведомство, за да се изясни ситуацията“, каза ръководителката на руската мисия в София.

В отговор на въпрос как би коментирала българо-руските отношения, Елеонора Митрофанова каза, че това е „печален въпрос“.

„За съжаление от втората половина на 2019 г. те деградираха практически до едно недобро ниво. Да, контакти с правителството има, но те са епизодични и по конкретни въпроси. Ние обаче винаги се отзоваваме на срещи и сме готови за сътрудничество“, допълни руският посланик.

На срещата е била обсъдена забраната за изучаване на български език в окупираните райони на Украйна от Руската федерация.

Попитана да коментира информациите, че на места под руска власт в Украйна се свалят портрети на български източници, тя отговори, че „глупаци“ има навсякъде.

„Отговарям за държавната политика, а не за действията на някакви идиоти, които са направили това“, коментира Митрофанова.

„Действията за оказване на съдействие от страна на българското правителство не са реакция на натиск, както твърдят някои“, каза по-рано днес служебният премиер Гълъб Донев.

Той допълни, че България не е била официално уведомена от руските власти за повдигнатите обвинения срещу 53-годишния журналист от сайта Bellingcat. Самият Грозев коментира, че се страхува от това, което на руски наричат „екцес на изпълнителя“ – някой, който ще реши да свърши на своя глава услуга на Кремъл – да причини смърт или да се опита да го отвлече.

От ГЕРБ-СДС заявиха, че чрез своите евродепутати ще запознаят със случая Европейската народна партия и европейските си партньори и ще дадат гласност към всички европейски институции.

Лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк инициира събиране на подписи в Европейския парламент и започва междупартийна инициатива в подкрепа на Христо Грозев. Кючюк призова за общоевропейска защита на журналиста и изпрати писмени въпроси до Върховния представител на Европейския съюз Жозеп Борел.

Във фейсбук страницата си председателят на ДПС Мустафа Карадайъ написа: „Защитата на основните свободи и граждански права, правото на отстояване на обективна журналистическа позиция са едни от основните приоритети на ДПС и ние няма да спрем да изискваме държавните институции да бъдат активни“.

Даниел Лорер от „Продължаваме Промяната“ заяви, че ще предложи още в първия работен ден на Народното събрание да бъде повикан министърът на външните работи за изслушване в комисията по външна политика.

От БСП отбелязаха в позиция, че очакват българските институции да поискат допълнителна информация от руската страна с цел изясняване на случая и да потърсят съдействие от партньорските служби и европейските и международни организации. Правото на свободно изразяване е в основата на демокрацията и БСП възразява срещу всеки пряк или косвен опит за посегателство срещу него, посочиха още от партията.

И от коалиция „Български възход“ заявиха, че осъждат всякакви опити за натиск и наказателно преследване на журналисти заради тяхната работа и настояха българското правителство да инициира всички необходими действия, за да се изясни случаят в най-кратки срокове.

Виж още:Христо Грозев получил подкрепа от три западни правителстваБългарският журналист Христо Грозев е получил подкрепа от три западни правителства. Това разкри сами…Dec 28 2022skafeto.com

Христо Грозев: За руските служби войната е загубенаВисшите служители по сигурността на Владимир Путин разбират, че войната в Украйна е „загубена“ и че …May 22 2022skafeto.com