смъртност COVID-19

България се изкачи на второ място по смъртност сред заразените с COVID-19 в новата статистика на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Ние оставаме и една от само осем държави в съюза, където този показател е двуцифрено число. В останалите страни, благодарение на голямото покритие на ваксинацията, смъртността е сведена до минимални нива, пише Сега.

У нас към 22 август смъртността вече е 31.65 на 1 млн. души население на 14-дневна база. В предишната справка на центъра, която беше към 15 август, смъртността беше почти наполовина по-ниска – 18.56 на 1 млн. Това тогава ни отреждаше пето място.

Само Кипър е с по-висока смъртност от нас – 47.30 на 1 млн. Гърция е с 28.83, Испания – с 25.61, Литва – с 23.26, Франция – с 16.67, Малта – с 15.55, Португалия – с 15.54. В останалите страни смъртността е в пъти по-малка – в Полша е 0.82, в Чехия – 2.06, в Швеция – 0.29, в Унгария – 1.54, в Словакия – 0.55, в Германия – 2.36, в Италия – 8.90.

У нас шест от новите огнища в най-тежко засегнатата област Бургас са в социални домове – хората там са заразени от неваксиниран персонал. 400 чужденци са под карантина по морето. Гастарбайтери разпространяват заразата в другата тежко засегната област – Търговище. Над 93% от новите случаи са сред неваксинирани, а сред 131 починали само четирима са имали някакво покритие на имунизация. Тези данни оповести вчера главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Нивото на ваксинация сред учителите е 20-30%, поради което началото на учебната година все по-вероятно ще се състои онлайн.

Нови национални мерки няма, но Търговище вчера въведе задължителни маски и на открито. В цялата страна валят съобщения за по-интензивен контрол – в София от днес се удвояват екипите, които следят в транспорта да се носят маски. Спазването на ограниченията обаче е безнадеждно изпуснато. Системата остава и неподготвена – вчера от Благоевград дойдоха сигнали, че липсват предпазни облекла, антигенни тестове и ремдесивир.

ВСИЧКО Е ПОД КОНТРОЛ

Нещата са под контрол, няма драма, засега не се налагат допълнителни мерки. Така коментира ситуацията здравният министър Стойчо Кацаров тази сутрин. Той обяви, че тестове „има колкото щеш“, доставките на ремдесивир са регулярни и е направена поредна заявка за другата седмица. По въпроса за нови мерки, Кацаров очаква до края на деня доклад от главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който по закон ги предлага. Засега обаче в МЗ смятат, че ситуацията не налага нищо извънредно. На въпрос за ваучерите, които някои магазини предлагат на клиентите си срещу ваксинация, министърът отново се разграничи: „Аз не говоря за ваучери. Който говори, да ги коментира“.

Виж още:Пета ковид вълна в Испания, масово умират ваксинираниПета вълна на пандемията от коронавирус в момента залива Испания, пише El Pais, цитиран от Труд. Въп…Aug 24 2021skafeto.com


loading...