Огромна крепост, построена от първите аполонийци до Созопол, е откритието, което успя да изненада археолозите. До разкриването на древната цитадела, учените нямаха никакви основания да подозират наличието ѝ.

А проучванията сега показват, че крепостта е била много важна за функционирането на Аполония Понтика и развитието на търговията, предаде БНТ.

Откриват следите им съвсем неочаквано след лазерно сканиране на Меден рид. Знаят за древните рудници, от които аполонийци са черпили мед, но нищо не подсказвало, че в района има и друго – крепост на 15 километра от морето. А медната руда е първопричина древните елини да основат своята колония тук, удобното пристанище е на второ място.

Откриха огромна крепост до Созопол (СНИМКИ)

Стабилните крепостни зидове, цитаделата, възможността за контрол и на пристанището, и на търговията говорят за съществена част от живота на колонията.

„Всичко, което откриваме, показва, че това е част от града Аполония Понтика. Всичко тук е гръцко“, казва Павлина Девлова – ръководител на археологическите разкопки.

Постепенно учените разкриват подробности от живота тук. Помагат им учениците от Класическата гимназия. Показват това, което трябва да е параден вход.

„Това е един доста голям вход, размерите му са точно четири метра. Влизаме в пространството пред крепостната стена, във вътрешността на крепостта, където вероятно е била ситуирана част от търговската дейност“, казва Павлина Девлова.

Откриха огромна крепост до Созопол (СНИМКИ)

Без гористата растителност сега, оттук се разкрива невероятна гледка към стария град и към медните рудници. Но това е и най-уязвимото място за крепостта, което обяснява и наличието на многобройни каменни топки. Те са складирани за всеки случай.

Тук археолозите очакват да намерят и голяма павирана улица – връзка с южния вход на крепостта. На изток смятат че са разкрили цитаделата и издайнически за строителите улики:

„Барбукан – отводнителна система и тя има пряк паралел с храма на Аполон в Милет“, обясни Павлина Девлова.

Липсата на следващо обитание на крепостта е причина, зидовете да бъдат запазени в оригиналния си градеж с метри. Но най-интересни са помещенията до западната крепостна стена, където откриват късове руда. Рудата на Медни рид е с изключително високо съдържание на мед и мината е експлоатирана от траките дълго преди да дойдат преселните от Милет.

„Траките са го обработвали, но аполонийци извеждат на много мащабно търговско ниво добива, продажбата и обработката на полиметалната руда, която се добива в Медни рид“, разказва Павлина Девлова.

Крепостта не е била разрушавана или опожарявана. Построена през 5 в. пр.Хр., функциите ѝ затихват с идването на римляните. Те със сигурност са знаели за ценната суровина, но вероятно са имали други, по-добри алтернативи.


loading...