Според бившият външен министър Соломон Паси Балканите също трябва да имат на разположение ядрени оръжия, както има в Западна Европа, защото те са гарант за мира. Това той заяви в сутрешния блок на БТВ. Основното му притеснение е излизането на Русия от ракетния договор със САЩ. Булмедия припомня, че Тръмп пръв обяви, че страната му го напуска.

Визитата на Йенс Столтенберг е протоколна и не трябва да ни притеснява, защото това е рутинна обиколка на държавите-членки на НАТО. Той прави официални посещения по-малко от предшественика си, обясни Паси.

Осигуряването на сигурността в Черно море е основен фокус на разговорите в София, защото Русия притежава 80-90% от въоръженията в региона, така че няма как това да не притеснява НАТО, съдейки по досегашните изказвания на Столтенберг.

Разговорите включват и темите за приемането на Северна Македония, развитието на Западните балкани, закупуването на нови изтребители, както и 2% от държавния бюджет за въоръжение в страната.

Соломон Паси обясни, че заплаха за енергийните проекти на България винаги има и най-голямата е зависимостта от Русия. Ние сме монополно зависими от енергетиката на Русия, допълни той.

„Важни са делата, а не думите. Дайте си сметка, че служебното правителство на президента Радев имаше възможност да блокира санкциите срещу Русия, но не го направи, така че са по-важни действията, а не думите“, коментира той и президента в Кошице.

Паси коментира и срещата Тръмп-Ким. „Влакът на Ким Чен-ун два пъти е идвал до България. Ким Ир Сен не пътуваше със самолет. По думите на Паси фамилията има наследствена параноя, че може руснаците да свалят самолета им със ракета. Влакът е брониран и тежък и се движи с не повече от 60 км в час. Оттам той командва.

Жестът Ким да се види с Тръмп е добър, но това е непопулярна дипломация. ЕС е големият отсъстващ от темата „Северна Корея“, обясни той.
Ердоган в гневна реч: Откога НАТО защитава терористите?Турският президент Реджеп Ердоган, който е на посещение в Азербайджан, се обърна към ЕС с призива да…Oct 15 2019skafeto.com

loading...