Македония Албания Европейския съюз

Да мислим прагматично и да се опитаме да повлияем на президента Макрон, който блокира на практика пътя на Северна Македония и Албания към Европейския съюз. В състояние да направи пробив е външният министър Екатерина Захариева. В това е убеден Соломон Паси, който в типичния си стил препоръча министърът на външните ни работи да направи опит да промени позицията на френския президент. Тя е в състояние, включително използвайки женския си чар, обясни Соломон Паси в студиото на БТН.

Той посочи и друг фактор, който е важен и може да се използва – това че докладчик за Македония е българин – евродепутатът Илхан Кючюк, а изключително рядко се случва докладчик да е човек от съседна страна.

Ние не печелим нищо от отлагането на разговорите за членството на двете страни. Все пак Соломон Паси отчете положителния елемент на отлагането, а не безкомпромисното блокиране, след като стана ясно, че по настояване на българската страна е включено изречение, че Европейския съвет ще се върне към обсъждане на темата Разширяване на ЕС преди Срещата на върха ЕС-Западни Балкани през май догодина в Загреб в рамките на Хърватското председателство.

Соломон Паси не е изненадан от позицията на Макрон, като припомни огромните усилия на президента Путин да спре членството на Македония и Албания в НАТО, както и усилията му по отношение на Сърбия да остане в руската орбита на влияние.

Въпреки това Паси е убеден, че Македония и Албания ще станат членове на ЕС – въпросът е кога.По отношение на споровете за общата ни история и език, Паси обясни, че дори и да започнат преговори за членство, страната ни разполага с механизми на вето за отваряне на отделните глави при преговори, които може да използва, за да регулира правилно отношенията.

Въпросът е да калкулираме ползите от преговорите и бъдещото членство в ЕС на западната ни съседка, настоя бившият ни външен министър.

Вижте още:
България поставя условия за членството на Северна Македония в ЕС: Промени в учебниците и паметни плочи„Постигнато беше принципно съгласие, че са необходими незабавни действия за изработване на националн…Sep 30 2019skafeto.com

Преговорите зависят изцяло от Северна МакедонияБългария ще подкрепи присъединяването на Република Северна Македония тогава, когато държавата е изпъ…Oct 9 2019skafeto.com

Три държава отрязаха Скопиe и Тирана от ЕСЛидерите на държавите от Европейския съюз не успяха през първия ден на срещата си на високо равнище …Oct 18 2019skafeto.com

Соломон Паси: На Балканите трябват ядрени оръжия за мирСпоред бившият външен министър Соломон Паси Балканите също трябва да имат на разположение ядрени оръ…Mar 1 2019skafeto.com

loading...