Софиянски конституция

Ако правя програма днес, бих направил една програма от една точка – приемане на Плана за възстановяване. Това каза Стефан Софиянски, бивш министър председател и 10 години кмет на София.

„Никой не можа да убеди Брюксел, че България има една нормална стратегия за възстановяване. Това, че трябвало да се правят 22 поправки на законите означава, че той е грешно направен, защото как ще направиш ти План за възстановяване, който не съответства на твоето законодателство?!

Ти ще го направиш да съответства на твоето законодателство, ще убедиш Брюксел, че си прав, ще го убедиш, че има икономически резултати от този план, което е най-същественото и най-важното, което се изразява в ръст на брутния вътрешен продукт, в развитие на производството, в развитие на една стабилна, дългосрочна, устойчива енергетика.

И когато ти това нещо го направиш и го заложиш като приоритети, то вече можеш там, където има някакъв проблем, да коригираш законодателството. Но по принцип ние сме в Европейския съюз колко години вече – 2007 г., от 1 януари – 15 години членове на Европейския съюз и твоят План за възстановяване да изисква 22 поправки на законите…“, изрази недоумение бившият кмет на София, цитиран от „Фокус“.

„Ето къде се губи идеята за развитието на страната ни“, посочи Софиянски и допълни, че антикорупционните мерки и закони са важни, но те са само фон.

Той припомни, че Конституцията е практически организацията на едно общество, а нашата е изчерпана.

„Не можахме да подредим държавата си. Тази Конституция се изчерпа, може би за времето си да беше добра. В края на краищата, тя ни вкара в Европейския съюз, но сега ние трябва да постигнем такъв баланс между властите в една нова организация на нашето общество, че да ги поставим в условията на взаимодействие, а не на противопоставяне.

Това е и към това трябва да се стремим. Не да се пишат програми за ланшния сняг“, каза още бившият служебен премиер.

„И тогава повече коне ще теглят колесницата на България“, уверен e Стефан Софиянски.


loading...