Йорданка Фандъкова убийство София вода дезинфекцията на храмове
Йорданка Фандъкова

София е осигурена с вода за години напред. Това заяви пред bTV столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод проекта водата от яз. „Бели Искър“ да преминава през ВиК мрежата на столицата, пише Нюз.бг. Тя посочи, че в Столичната община вече са получили официално писмо от тримата отговорни министри с искане предложението да се разгледа на заседание на Столичния общински съвет.

Възложили сме изготвянето на доклад, в който да се заложат гаранциите, които изисках – да няма никакъв риск за столицата и София да получи допълнителни инвестиции за ВиК системата си, заяви Фандъкова.

Тя подчерта, че задължително настоява да има спирателен механизъм на резервоара в „Мало Бучино“, така че столичани да са спокойни, че във всеки момент този приток може да се спре.

Кметът увери, че посоченият в предложението обем от 300 л/сек не представлява никакъв проблем за мрежата на София.

Запитана дали има достатъчно количество вода в яз. „Бели Искър“, за да се осигури вода на Перник, Фандъкова посочи, че столицата употребява средно около 12 млн. куб м на месец, а в момента в яз. „Искър“ – основният доставчик на вода за София, има около 450 млн. куб. м. В „Бели искър“ пък количеството е 9 млн. куб. м.

„Софийска вода“ разполага с контролен център в Бистрица, така че в реално време се контролира всеки литър вода във водопровода на София, изтъкна градоначалникът.

Фандъкова заяви, че е получила уверението на министъра на икономиката Емил Караниколов, че ремонтът на стената на яз. „Бели Искър“ ще започне още тази година и то, без да се източва язовира. Била е договорена и още една инвестиция – свързването на водопроводната система на София с язовир „Огняново“.

Запитана за чия сметка ще е поддръжката и експлоатацията на цялата система, тя посочи, че ползването ще бъде възмездно, но увери, че няма да се отрази на цената на софиянци. По уверение на Караниколов според предварителните разчети това се отнасяло и за перничани.

Всички разходи щели да се поемат от държавата, в чиито разчети е заложено изграждането на връзката между „Мало Бучино“ и Перник.

Фандъкова посочи, че предстои следващата седмица да се направи заседание на СОС, на което да бъде взето окончателно решение.

Относно въпроса с мръсния въздух в столицата Фандъкова заяви, че наблюдава в реално време ситуацията чрез общинската система за мониторинг. Тя напомни, че един от двата стратегически проекта е именно чистотата на въздуха, като се работи едновременно по над 100 мерки – подобряване на градския транспорт, подмяна на печките на дърва и въглища, повече информираност, повече миене – заложени са почти 8,5 млн. за тази година, и контрол върху горенето.

По данни на кмета от началото на годината са направени над 500 проверки за горене и са наложени над 50 санкции. Проверките са на строителни обекти, сервизи и горене на отпадъци на открито. За юридическите лица санкциите са доста сериозни и действат превантивно, увери тя.

Фандъкова напомни и че се подготвя нискоемисионна зона, в която да може да се спират автомобилите, които замърсяват повече.

Друга мярка е изграждането на паркинги по кварталите и буферни паркинги, каквито вече има общо шест, а до края на 2020 г. се предвижда да бъдат изградени още три.

Кметът посочи, че заложенията бюджет на Столичната община за 2020 г. е 1 млрд. 722 млн. лева и той е насочен към два стратегически приоритета. 216 млн. лева са насочени към довършване на 12 км от третата линия на метрото, които трябва да са готови до края на тази година. Фандъкова напомни, че се купуват и нови електробуси, трамваи и тролеи.

По нейни думи най-важното било да продължи модернизацията на градския транспорт, която определи като „безпрецедентна“ и подчерта, че 90% от автобусите на София вече са подменени.

Вижте още:
Заради далавера за 4 млн. лв.: Свищов пред водна кризаДалавера за 4 млн. лева в Свищов! Парите потънали уж в нов водопровод за нуждите на общината, който …Jan 21 2020skafeto.com

Водна криза в половин България?Очаква ли ни водна криза в половин България? Четири язовира в страната са на критичен минимум по деб…Dec 21 2019skafeto.com

Топ климатологът Георги Рачев за водната криза: Валежи не се задават, в Перник ще става все по-лошоТопклиматологът професор Георги Рачев направи много притеснителна прогноза във връзка с водната криз…Jan 17 2020skafeto.com

Икономистът Г. Вулджев: 1 млрд. за ВиК холдинга правят криви сметките на Горанов1 милиард налети във ВиК холдинга означава, че парите няма да се харчат прозрачно. Тези средства не …Jan 20 2020skafeto.com

Манолова: ВиК холдингът още една мегасхема за източване на париМая Манолова иска първо да се даде отчет за онези 500 милиона лева, отделени миналата година за ремо…Jan 17 2020skafeto.com

Нов държавен холдинг събира всички ВиКМинистерски съвет ще приеме проект за учредяване на еднолично акционерно холдингово дружество с държ…Jan 16 2020skafeto.com

2020 г. – усеща се като 1988 г.След като държавата проспа аферата КТБ, при която българският данъкоплатец загуби няколко милиарда и…Jan 23 2020skafeto.com

loading...