София се наводни

Не особено обилният снеговалеж и дъжд през последните дни превърнаха столичните улици в езера и в реки, недоволстват гражданите на София. Очевидно г-жа Йорданка Фандъкова, която вече над 11 години е кмет на столицата, изпитва трудност да се справи с почистването на затлачените речни корита и запушените шахти, негодуват хората.

Будни граждани изпратиха снимки от днес, които показват, че в ранния следобед около 15 часа, въпреки слънчевото време и въпреки факта, че 6 часа след спирането на сутрешния мокър сняг централни столични улици са се превърнали в езера, пише lupa.bg. Всъщност положението е такова не само в Центъра на столицата, а също така и в крайните квартали като Люлин, Младост, Дружба и т.н. Гражданите са принудени да джапат в дълбоките локви, а колите преминават внимателно, за да не потънат в някоя дупка. Представете си какво се случва при пороен дъжд и силен снеговалеж, гневят се софиянци и упрекват за това кметицата Фандъкова.

Граждани ни изпратиха снимки от прясно ремонтираното кръстовище между улиците „Паренсов“ и „Шишман“ до църквата „Свети Седмочисленици“, както и от улица „Стефан Караджа“.

София пак се наводни (СНИМКИ)

Ул. „Стефан Караджа“ е трудно проходима и то дори когато не вали дъжд или сняг

В първия случай очевидно някой пак не си е свършил работата, тъй като асфалтираното каре до храма е залято с вода. Както е известно ремонтът на „Граф Игнатиев“ и поставянето на нови плочки в градинката пред „Свети Седмочисленици“ се проточиха близо 2 години, а граждани и неправителствени организации непрекъснато сигнализираха Столична община за некачествената реконструкция, извършена от фирма „Джи Пи Груп“.

София пак се наводни (СНИМКИ)

Езеро се образува на кръстовището на улиците „Паренсов“ и „Шишман“

Положението на ул. „Стефан Караджа“ също е трагично. Началото на улицата, която води към МВР, е превърнато в гьол, а самата настилка, както и тротоарите от двете страни са разбити. Когато се стъмни минаването по улицата е истинско изпитание за гражданите, тъй като миг невнимание може д доведе до сериозни травми и счупвания. Но и в този случай и Столична община, и администрацията на район „Средец“ начело с кмета Трайчо Трайков нехаят.

София пак се наводни (СНИМКИ)

Днес следобед от Столична община все пак съобщиха, че във връзка с валежите, прогнозите за повишаване на температурите и очакваното снеготопене кметът на София Йорданка Фандъкова е разпоредила да се наблюдават критичните места на речните корита, нивата на реките и язовирите на територията на града.

„Реките текат в коритата си, осигурена е проводимостта на реките и няма опасност от разливи. Екипи на общината следят нива на реките и язовирите. Всички общински язовири „Мърчаево“, „Мрамор“, „Суходол“ 2 се изпускат контролирано. Аварийните екипи на общината извършват превантивна дейност при необходимост за изграждане на диги“, твърдят от „Московска“ 33.

София пак се наводни (СНИМКИ)

Оттам рапортуват, че продължава почистването на дъждоприемни шахти и оттоци. Извършено е почистване на оттоците на Околовръстен път. Екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ работиха по почистването на оттоците на транспортния тунел на Лъвов мост и на ул.“Житница“.

Разпоредено е на почистващите фирми да работят по отстраняването на наноси по регулите на пътните платна. Екипите на Столичен инспекторат контролират дейността. Гражданите обаче очакват по-голяма адекватност от Столична община и от кметицата Фандъкова.

Вижте още:
МОСВ: Има опасност 5 големи реки да залеят България на 31 януариВ резултат на интензивни валежи комбинирани със снеготопене има опасност от възникване на поройни на…Jan 30 2021skafeto.com


loading...