София ще дава вода на Перник

София ще дава вода на Перник, стана ясно на извънредната среща при Борисов. Решението е определено като единственото възможно, обяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

Още в понеделник правителството ще предложи на Столична община да даде съгласие водата да преминава през ВиК структурата на София. Ще се изгради нов тръбопровод от Мало Бучино до Перник, средно от около 300 л в секунда. Водата ще е насочена от Белмекен.

Караниколов посочи, че срокът за изпълнение ще е 35-45 дни, като подчерта, че ще се работи денонощно и се надява перничани по-рано да имат вода. В готовност са 12 екипа. Става въпрос за обем от 700 хил куб м. на месец.

„Това няма да ощети софианци. Това ще е вода изцяло насочена към Перник“, категоричен бе Караниколов. Той уточни, че ще бъде изградена пречиствателна станция.

Водата ще може да се подава двустранно чрез байпас, както от София към Перник, така и обратното – от яз. Студена към София. „Към момента водата в яз. Студена може да покрие само 2 месеца, но ние не можем да разчитаме само на природата“, заяви Караниколов.

Отговорът на кметът на столицата Йорданка Фандъкова също стана публично известен. Вижте го тук.

Още:
Бойко Борисов свиква спешна среща за водната криза в ПерникМинистър-председателят Бойко Борисов ще проведе среща с министрите на околната среда и водите Емил Д…Jan 18 2020skafeto.com

Топ климатологът Георги Рачев за водната криза: Валежи не се задават, в Перник ще става все по-лошоТопклиматологът професор Георги Рачев направи много притеснителна прогноза във връзка с водната криз…Jan 17 2020skafeto.com

loading...