Спас Гърневски

Антикорупционната комисия и ресорната парламентарна комисия никога не са изпадали в летаргия и сън, а напротив – след приемането на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество през 2018 г. играта свърши и правилата са други. Много сериозно се свива обръча около тези, които искат да злоупотребяват с власт. Това заяви пред БНТ депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски по повод номинацията на Сотир Цацаров за нов председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), пише news.bg.

По думите му има цели три страници с аргументи за номинацията, зад които са застанали депутатите от ГЕРБ и други политически сили. Гърневски отличи Цацаров като един висококвалифициран юрист, завършил Право в Юридическия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Общата оценка за целия курс на неговото образование е 5.98 и пълно 6 на държавните изпити. Цацаров има и 27 години стаж в съдебната система.

„Неговият висок опит в съдебната система като наказателен съдия и обвинител номер едно пряко кореспондира за номинацията му за нов председател на Антикорупционната комисия“, аргументира се Гърневски за номинацията на Цацаров за нов шеф на КПКОНПИ.

Той изтъкна, че от ГЕРБ възприели изцяло предложението за номинацията на Сотир Цацаров за председател на Антикорупционната комисия и нещата се стягат не само отдолу нагоре, а и отгоре надолу.

Благодарение на парламентарната антикорупционна комисия, КПКОНПИ, прокуратурата начело с Цацаров и Гешев до настоящия момент има запопирани над 4 млрд. незаконно придобито имущество. Ако 1/3 от заграбеното по време на прехода се върне, ще се говорим за 3 пъти по-високи заплати, заяви Гърневски.

Той се надява да има осъдени и да се върне имущество. Това, което се върне като незаконно имущество, може да се направи предложение да бъде насочено в социалната сфера и за социално слабите. Според Гърневски нищо не може да бъде скрито-покрито и нито един скандал няма да бъде хвърлен в кошчето за боклук.

По повод критиките на лидера на БСП Корнелия Нинова, че щом управляващите избират Сотир Цацаров за нов шеф на КПКОНПИ значи ще бъдат недосегаеми, Гърневски припомни, че Нинова е сред хората, които се търсят като незаконно забогатели чрез „Техноимпекс“.

Депутатът от ГЕРБ категорично заяви, че няма нито едно основание България да върви към предсрочни парламентарни избори. Програмата на правителството също се изпълнява невероятно точно и изпълнението на БВП ще бъде преизпълнен, каза допълни Гърневски.

Припомняме, номинираните за поста председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) са двама. ГЕРБ и „Обединени патриоти“ излъчиха Сотир Цацаров за шеф на Антикорупционната комисия, а от „Воля“ предложиха депутатът от парламентарната им група Симеон Найденов.

Новият председател трябва да приключи мандата на Пламен Георгиев, който подаде оставка в края на месец юли, заради скандала с недекларираната тераса на жилището му.

На 21 ноември лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ще гласува против Цацаров за шеф на КПКОНПИ.

Преди това социалистът Драгомир Стойнев определи като силна кандидатурата на Цацаров.

На 20 ноември изтече срока за номиниране на кандидати за председател на Антикорупционната комисия.

Още:
В НС се изклаха. БСП призоваха комунистите от ГЕРБ да вдигнат ръка, Гърневски ги прати в СибирТенденцията, която наблюдаваме напоследък, че депутатите в 44-ото Народно събрание повече се карат, …May 31 2017skafeto.com

Спас Гърневски: Води се неистова война срещу ГЕРБПовече от две години и половина срещу ГЕРБ се води неистова война да се стигне до предсрочни избори …Nov 5 2019skafeto.com

loading...