В наши дни комиксите са навсякъде, но когато през 1979 г. излиза първи брой на „Дъга“, списанието е единствено по рода си не само у нас, а в целия бивш соцлагер. Поредицата с приключенски, фантастични, исторически и хумористични истории в картинки се приема с огромен интерес от публиката и тиражът му скача до 150 000 броя, понякога дори до 300 000. Последният, 42-и брой, излиза през 1992 г., припомня в. Сега.

През 2003-2004 се прави опит за възстановяване на поредицата с нова номерация, но експериментът продължава кратко. През 2017-а в негова чест е заснет пълнометражният документален филм „Дъга – разкази в картинки“.

Сега комиксите „Дъга“ се завръщат с девет нови истории от познати вече автори и млади артисти. Разказите в картинки са събрани в антология, която ще бъде представена на Софийския панаир на книгата в Националния дворец на културата, съобщава пред БТА Андрей Андров, председател на сдружение „Комикс манифактура“. В тома са включени комиксът „Бонзай“ от автора на „Бион“ Даниел Атанасов – Сатанасов, две неиздавани у нас истории от сръбската поредица „Вековници“ на Марко Стоянович и художника Иван Беров, както и „Русалии“ от Мая Бочева. Останалите творби са „Пирамидата“ на Андрей Андров и илюстратора Джулиано Димитров, „Разни Фантасмагории“ на Мартин Черногорски и Маргарита Стефанова, „Без титла“ на Калоян Томов, „Прокълнатият Сапфир“ на Емануела Кръстева и Антонио Стефанов“ и „Лехаш“ на Лъчезар Стоянов и Калоян Томов.

„Идеята за възраждане на емблематичното списание се зароди с въпроса „Няма ли да е яко да видя нов брой на „Дъга“? Мухата ни пусна нашият приятел Симеон Захариев. Това ни запали и постепенно започнахме да „откриваме топлата вода“ за това как се прави „Дъга“. Две години и една пандемия по-късно, най-накрая можем да му се порадваме“, коментира Андров, който е и редактор на антологията.

Визуален редактор е Джулиано Димитров, Денис Българанов е редактор и коректор, а Стефан Митов – графичен дизайнер. Томът се издава от „Потайниче“. Премиерата е на 6 декември в НДК.


loading...