зелен сертификат

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

За момента не предвиждаме никаква промяна в сроковете на действието на сертификатите, заяви доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор на брифинг във връзка със сроковете на валидност на зеления сертификат на територията на България. Що се отнася до европейските – документите на хората с бустерна доза остават безсрочни, поясни той.

В понеделник бяха оповестени нови правила от Европейската комисия, според които от 1 февруари всички издадени цифрови COVID сертификати в ЕС са със срок на валидност 270 дни от датата на последната поставена доза, съобщава Дир.бг.

Това, което е договорено на международно ниво – да бъде скъсен периодът само за цел пътуване и преминаване през границите, по никакъв начин не касае сроковете за България – те не се променят към момента, обясни здравният инспектор.

Срокът на зеления сертификат у нас е една година за България, извън страната – 9 месеца.

За гражданите с изтекъл сертификат, ако направят бустерна доза им се издава нов такъв, с който могат да пътуват. За момента сертификатът за бустер е безсрочен, допълни доц. Кунчев.

„Катерим пика на петата вълна, изненада няма. Ръстът ще продължи още 1-2 седмици“, коментира още Кунчев.

Мисля, че до няколко дни и централната южна зона също ще навлязат в етап 3 от плана, тъй като растат областите, допълни той.

По думите му засега остават ниски стойностите в североизточните части на страната, но от вчера и във Варна има значителна динамика. Мерки са въведени в областите, в които е необходимо, различни са според становищата на областните щабове.

Той обясни, че има сериозна разлика в заболеваемостта в отделните региони на страната. „Ако над 2/3 от общините влязат в такъв режим, тогава ще обсъждаме и мерки на национално ниво“, подчерта здравният инспектор.

Кунчев заяви по повод обявената готовност за протест от собствениците на заведения заради намаленото им работно време: „Дали персоналът на заведението е ваксиниран е много важно за работата им, но това не влияе на възможността за предаване на вируса между посетителите“. Той допълни: „Всяка европейска държава в пика на заразата е имала подобни ограничения, каквито тук се предприемат за работното време и намаления капацитет на заведенията за хранене и развлечение, коментира още Кунчев влизащите от утре нови мерки. От Европейския център по контрол на заболяванията данните сочат, че в питейни заведения, особено след 22.00 ч., хората са склони много по-малко да спазват ограниченията и мерките. Типът на поведение в тези заведения е такъв.“

Той коментира и популярната в социалните мрежи тема за хлорния диоксид.

За всеки средноинтелигентен човек е видно, че да пиеш дезинфектант е лудост. Това вещество има съвсем други цели и задачи, и то не е предназначено за пиене по никакъв начин, категоричен е доц. Кунчев.

Още от България