колективен имунитет

„Българите са изградили стаден имунитет поне на база математическите изчисления“, обяви пред БНТ математикът проф. Огнян Кунчев.

По думите му, за да се измери колко точно хора са прекарали COVID-19, трябва да се умножи числото по 5. Така от официалната статистика се получава, че преболедувалите са около 3,5 млн. души. Отделно ваксинираните с по две дози са над 1 млн. Получават се общо 4,5 млн. души, което е почти стаден имунитет.

Професор Кунчев не е учуден от данните на НСИ от националното преброяване и смята, че реалният брой на българите е около 6,1 млн. души.

Според математика новият щам на вируса – Омикрон, ще измени статистиката.

„Как да си обясним големия брой заразени – ясно го показват научните изследвания. Имаме 80% пробив при ваксинирани и 70% пробив на хората с естествен имунитет, което означава, че хората ще го карат наново масово“, каза той.

Професорът очаква нов пик на заразяване в средата на февруари и след десет дни.

„Изглежда, че голяма част от населението го изкарва лесно и затова въобще не се регистрира. Така че обикновена статистика, а именно – умножение по пет, вече няма да работи. Ще трябва да умножаваме по десет, за да разберем действителния брой на болните“, каза Кунчев.

Той самият се обяви за по-строги мерки. „По света учените държат на по-строги мерки, разбира се, правителството трябва да се съобразява с бизнеса и затова мерките са по-дипломатични. Едни от основните контактни точки са училища, университети, обществени места – заведения, нощни клубове. Досега сме спирали само училищата напълно, но сега мисля че трябва да бъдат взети по-сериозни мерки за останалите пробиви“, каза математикът.

Още от България


loading...