Стари български сортове домати

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Стари български сортове домати иска да възстанови и да запази един от най-големите производители на разсад в Северозапада – Петър Петров от с.Чирен. За БТА Петров разказа, че вече е получил патент за производство за семена от сорта „Биволско сърце“, има и специална машина за пакетиране. Другите стари сортове, които отглежда са „Червен едър“ и „Селски розов“. Засаждам, гледам растенията, пробвам различни технологии, обясни той.

Освен домати, производителят отглежда и продава разсад за български сортове краставици, патладжан, бели тиквички, пипер. Спазва стриктно съвременна производствена технология, за нещата, които не знае, се доверява на съветите на агрономи, а растенията обработва само с биоторове. Смята, че българските производители като него имат нужда от подкрепата на държавата.

По думите му една от необходимите мерки за подкрепа е по-сериозната регулация на пазарите и осигуряване на обособени места само за местни производители. Има необходимост и от сериозен контрол дали сортът, които се продава, е наистина този, който е обявен. По негови наблюдение много прекупвачи подвеждат хората, а когато се установи, че сортът е друг, вече няма на кого да се потърси сметка. „Има и такива, които използват моето име, за да продават чужда, неясно каква, продукция“, обясни Петров. Предупреждава също и че невинаги семената в пакетчета са от посочения сорт и съветва купувачите да се доверяват само на проверени във времето фирми За да се спаси от нелоялната конкуренция, е поръчал специални купички за разсад с неговото име и телефон.

Производителят е живял дълги години в Италия, но се върнал тук, за да възстанови и запази старите български сортове зеленчуци, тъй като е убеден, че няма по-вкусни от тях, а хибридите, които се предлагат на пазара, по думите му „съсипват българското земеделие“. „Стремя се да направя нещо, но една птичка пролет не прави. Аз обаче няма да се откажа“, категоричен е Петър Петров.