статистиката на БНБ

Парите, които българите, работещи в чужбина, изпращат у дома, са намалели драстично – 7-8 пъти в сравнение с периода преди Ковид-пандемията, сочи статистиката на БНБ. През март парите, които емигрантите са превели у нас, не достигат и 15 млн. евро. За сравнение през същия месец на 2019 г. сънародниците ни, печелещи зад граница, са превели на близките си близо 113 млн. евро. Данните за януари и февруари също показват огромен отлив на такива приходи в страната, пише Сега.

Имаше години, когато гастарбайтерите ни бяха най-големият „чуждестранен инвеститор“ в България, но днес фактите показват категорично, че ситуацията е коренно променена.

„Основните причини за сегашния срив са свързани с настъплението на коронавируса – заради пандемията и ограниченията много гурбетчии се прибраха, на други доходите намалаха, трети заубиха работата си зад граница, получават помощи там, но не могат да си позволят да заделят средства и да ги изпращат на своите роднини и близки“, коментират анализаторите от специализирания портал „Pariteni.bg“. През цялата предкризисна 2019 г. бяха отчетени рекордните 1,2 млрд. евро емигрантски пари – двойно повече от преките чужди инвестиции на бизнеса на стойност 630 млн. евро за годината. И припомнят, че през 2019 г., годината преди пандемията, получените от емигранти пари бяха далеч повече – 1,219 млрд. евро.

Най-много средства идват от българите, които работят в Германия. За три месеца те са превели 8 млн. евро, посочват от „Pariteni“. На второ място са сънародниците ни в САЩ, които са изпратили на близките си 7,3 млн. евро през януари-март. На трето са емигрантите в Испания, които са изпратили 4,3 млн. евро, а на четвърто – от Великобритания, които са превели 3,9 млн. евро. Значителни средства идват и от Гърция – 2,5 млн. евро.

Още от България


loading...