Обстановката в София

Столичната община (СО) не разполага с информация за ремонтите в районите „Триадица“, „Оборище“, „Сердика“, „Средец“, „Лозенец“, „Красно село“, както и кой ги е извършил и колко са стрували, твърди „Капитал“. Това става ясно от отговор на запитване на изданието по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) към зам.-кмета по финанси и стопанска дейност Дончо Барбалов.

Въпреки че за всеки район има програми за текущ ремонт по пътната инфраструктура, СО явно не проследява какво е свършено по тях или поне няма желание да го сподели с обществото.

Столичната община не обича да предоставя информация лесно. Наскоро тя загуби дело по ЗДОИ за плана за завод за горене на боклук, като Върховният административен съд (ВАС) отхвърли последната им жалба.

Зам.-кметът Дончо Барбалов също така отказа да предостави и информация за това как се харчат предвидените 38 млн. лв. за ремонти на вътрешнокварталните улици.

Нямаме такава информация

През октомври „Капитал“ поиска по реда на ЗДОИ програмите за гореспоменатите райони, както и справка за изпълнените ремонти от програмите със съответните стойност и изпълнител. Отговорът на общината обаче беше само частичен. Директорът на дирекция „Транспортна инфраструктура“ трябваше да предостави програмите по електронен път (още не го е сторил).

Що се отнася до втората част, оказва се, че СО не знае колко пари е изхарчила и на кого ги е дала. „За да се предостави достъп до търсената обществена информация, същата трябва да е налична, т.е. вече създадена, респ. съхранявана на хартиен, електронен или друг носител, а не да се създава по съответното искане. В случая по т. 2 от заявлението се иска именно създаване на неналична към настоящия момент информация – статистически данни, т.е. в търсения със заявлението вид такава не съществува, откъдето същата не би могла да се квалифицира легално като обществена“, гласят мотивите за отказа.

Твърдението, че от общината не знаят колко пари и на кого са платили, е шокиращо. Ако това наистина е вярно, то не е ясно как нейните ръководители изобщо следят как се изразходват средствата от бюджета. Това обаче е малко вероятно.

Стефан Ангелов, адвокат от „Програма Достъп до информация“, коментира пред „Капитал“, че няма как в общината да не разполагат с тези данни. „Най-малкото, за да се отчетат пред финансовото направление при отчитането на бюджета за определен период – месец, половин година, година, което те правят, те трябва да систематизират тази информация за плащане по договорите“, обяснява той. Това означава, че не само информацията съществува, а вероятно за целите по докладването на бюджета вече е систематизирана.

„Все пак това е целта на програмите – да има отчитане по тях“, напомня адв. Ангелов. „В случая не се търси анализ на данни, а систематизирането им в писмен вид за период, който заявителката е конкретизирала“, гласи решение 5898 от 17 май 2016 г. по административно дело 5305/2015 г. на Върховния административен съд. „С това решение съдът казва, че стига при във ведомството тази информация да я има, те дължат даването на тази справка“, обобщава адв. Ангелов.

Виж още:Фандъкова преди изборите: Няма да вдигаме местните данъци! Фандъкова след изборите: Вдигаме местните данъци!След като преди изборите беше обещала да не вдига данъците, кметицата на София Йорданка Фандъкова на…Nov 28 2019skafeto.com

Фандъкова: Не съм казвала, че няма да се пипат данъцитеНикога в кампанията не съм казвала, че няма да се променят данъците в София, заяви пред БТВ столични…Nov 29 2019skafeto.com

loading...