Страсбург дела

Нито едно от казаното от Гешев и от наблюдаващия прокурор Дойчева, не се оказа вярно. В решението на ЕСПЧ, което излезе на 12-и, от техните многобройни изказвания, е засегнато само едно. Останалите 15 или 16 – ще бъдат предмет на последващи дела. Това каза Евгения Банева след като семейството осъдиха България в съда в Страсбург.

Тя поясни, че в този период от време е имало изказвания от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, министър-председателя Бойко Борисов и на четирима членове на ВСС.

“ Това са дела, които предстоят. Искам да кажа, че решението, което излезе (от съда в Страсбург), поставя началото на серия от дела, които ще бъдат от семейство Баневи срещу държавата и нейни представители, защото така трябва “, допълни Банева.

Съпругата на бизнесмена Николай Банев Евгения Банева даде своето първо интервю в телевизия „Евроком“, след като съпрузите осъдиха България в Страсбург за нарушени права.

Преди почти 3 години на летището в Ница семейство Баневи бяха задържани – на 26 октомври – с европейска заповед за арест.

Близнаците бяха на 9 години, а дъщеря ни на 12. Те започнаха да крещят, ние бяхме в шок. Това, което ме потресе най-много е, че ако не намерим веднага кой да се грижи за децата ни, те заминават веднага за социалните грижи, а ако попаднат там, освобождаването им оттам ще е между 8 месеца и една година, припомня си Банева.

Тя уточни, че в решението на Европейския съд по правата на човека е засегнато само едно изказване – но има още 15-16 – те ще бъдат предмет на следващи дела – има изказвания на бившия гл. прокурор Сотир Цацаров, бившия премиер Бойко Борисов, както и членовете на ВВС, заяви още съпругата на Николай Банев.

Следват още серия от дела срещу България, посочи още Евгения Банева.

 

Вижте още:
Баневи осъдиха България в СтрасбургНиколай и Евгения Баневи осъдиха България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради …Oct 12 2021skafeto.com


loading...