Европейският комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младежта Мария Габриел бе специален гост на събитието

Гости от цяла Европа споделиха добри практики в сферата на образованието по време на първия Национален форум „Стратегии и решения за работещо STEM образование“, организиран в град Пловдив от издателство Клет България и вестник 24 часа. Събитието цели да повиши информираността и познаваемостта от обществото и образователните общности у нас за важността на STEM обучението за качествено и българско образование. Форумът събра над 100 директори на образователни институции, учители и съмишленици.

На събитието гости бяха Мария Габриел, европейски комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младежта; Мария Гайдарова, зам.-министър на образованието и науката, Стефан Стоянов, заместник-кмет „Образование, бизнес развитие и европейски политики” на община Пловдив, г-жа Мариана Чолакова, почетен консул на Германия в Пловдив.

Списъкът с чуждестранни гост-лектори включва още д-р Андреас Кастнер от Германия, образователен експерт с голям опит в сферата на STEM и Ангелина Скараки, експерт по STEM и роботика от Гърция представиха работещи STEM решения, реализирани на практика у нас и в Европа.

“STEM образованието засяга всяка сфера от настоящето и бъдещето ни, а STEM уменията са за цял живот. Подкрепата за младите хора, създаването на интерес от научните изследователи и ключовата роля на учителите са предизвикателства, но и възможности. Днес, за талантите на България и Европа, e важно да свържем абстрактното с конкретното и превърнем интереса в стимул за кариера. Имаме нужда от техните идеи и решения.”, коментира Мария Габриел, европейски комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младежта.

 

“STEM образованието е големият ни шанс да направим ранно кариерно ориентиране и профилиране на децата, още в основното училище. Имаме нужда от нов подход как поднасяме информацията и уроците към децата. Основната ни задача в кратък период от време е да въоръжим децата със съвременни инструменти за учене и работа, за да могат те да бъдат ефективни и да им дадем шанс да се развиват според възможностите си”, акцентира Стефан Стоянов, заместник-кмет „Образование, бизнес развитие и европейски политики” на община Пловдив.

STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) е обучение, което е фокусирано върху наука, технологии, инженерство и математика. Подходът се основава на идеята за фокусирано обучение по четирите направления интегрирано в последователна парадигма на обучение, базирана на реално приложение.

На място бяха представени и първите у нас дигитални уроци за иновативно STEM обучение за ученици от 5. до 7. клас, разработени от издателство Клет България. Ресурсите са подходящи както за училища с изградени STEM центрове, така и за разнообразяване на часовете по всички природни науки.

Специално внимание бе отделено и на представянето на обобщаващи статистики първата в образователния сектор Оценка на социалното въздействие на Клет България за периода 2019-2022 г., изготвен със съдействието на „PwC (PricewaterhouseCoopers)  България“.


loading...