субсидия

Размерът на държавната субсидия за политическите партии за един получен действителен глас за 2020 г. е 8 лв., реши парламентът.

Това стана факт след спешна среща на финансовия министър Владислав Горанов, председателя на Здравна комисия и на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, Менда Стоянова и Валери Симеонов.

По предложение на Емил Димитров /“Обединени патриоти“/ депутатите се върнаха отново на гласуването на чл. 64, в който се определя размера на партийната субсидия, в законопроекта за държавния бюджет за 2020 г. и този път подкрепиха предложението на БСП за 8 лева субсидия на действително получен глас.

„За“ гласуваха 182-ма народни представители, 1 беше „против“ и 1 се въздържа.

Срещу връщането към този текст възразиха от ДПС, защото според тях е в нарушение на парламентарния правилник.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обаче подложи на гласуване процедурното предложение на Емил Димитров с аргумента, че правилникът не изчерпва всички ситуации. Тя се позова и на практиката от минали гласувания в Народното събрание.

Емил Димитров /“Обединени патриоти“/ направи предложението за връщане към чл. 64 с аргумента, че в Закона за политическите партии трябва да има определен размер на субсидията, за да функционира политическата система у нас.

Хамид Хамид /ДПС/ посочи, че вече е имало прегласуване на текста и правилникът е категоричен – гласуването е окончателно. Нула е пак размер, коментира той.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ поиска председателят на НС да посочи на кой текст от правилника на парламента или от Конституцията се позовава, за да допусне това процедурно предложение до гласуване. НС е институцията, която трябва да показва, че правилата важат за всички, заяви той. Уважаема г-жо Караянчева, или бъдете председател на НС, или отстъпете тази длъжност, за да застане там човек, който ще изпълнява правилника и Конституцията, призова Карадайъ.

Процедурното предложение за връщане към текста с размера на партийната субсидия беше прието със 187 гласа „за“ и 24 „против“ и при прегласуването, поискано от ДПС. След това депутатите от движението напуснаха пленарната зала.

Патриотите настояха да се подкрепи предложението на БСП за 8 лв. субсидия. Това каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов, предаде репортер на Агенция „Фоукс“.

Той посочи,че ГЕРБ уважава тяхната позиция.

„За нас приоритет е следващата финансова година да има устойчив и предвидим бюджет. Те не са поставили въпроса, че няма да подкрепят бюджета, ако този текст не мине, но помолиха да се обединим върху подобно решение“, допълни още Горанов.

„Колегите от „Обединени патриоти“ отдавна защитават тезата, че решението по отношение на партийните субсидии не може да остане от това, което се случи след гласуването на изменението в Закона за държавния бюджет през 2020 г. Днес в пленарна зала не успяхме да постигнем консенсус какъв е адекватният размер на финансирането на политическите партии и те помолиха да прекратим заседанието, да изясним острата позиция“, обясни Горанов.

Той посочи, че ГЕРБ не са отричали необходимостта от адекватно финансиране на партиите, но не са искали да са заложници на популистки тези.

„По наше мнение този дебат не трябва да бъде част от дебата за Закона за държавния бюджет. Законът за политическите партии сега предвижда да бъде част от дебата за бюджета. С колегите от „Обединени патриоти“ постигнахме принципно съгласие да влезем в пленарна зала и отново да възобновим дебата“, заяви още Горанов.

Виж още:ГЕРБ: 250 лева минимална пенсия е един значителен ръст, всичко е заради „онези 45 години“Дебатите около приемането за бюджета са доста емоционални, но мога да кажа, че 250 лева минимална пе…Dec 5 2019skafeto.com

Борисов: ЧРД, ГЕРБ! Ние вдигаме доходите, ние даваме коледни надбавки, ние сме близо до хоратаПремиерът Бойко Борисов и лидер на ГЕРБ поздрави своята партия по случай 13-ия й рожден ден. В офиц…Dec 3 2019skafeto.com

Това е нивото на българския парламент! Депутат пита журналистка: Ти с какво бельо си? (ВИДЕО)Депутатът Десислав Чуколов обвини колегата си Петър Петров, че извършил насилие над репортерка от па…Dec 5 2019skafeto.com

loading...