СУ Петко Каравелов Носенето на една маска

Осем учители от столичното 55-о СУ „Петко Каравелов“ са с положителен тест за коронавирус, съобщи Нова телевизия, позовавайки се на информация от Столичната община. Столичната РЗИ провежда тестване на контактните лица.

Пред телевизията директорът на 55-о СУ „Петко Каравелов“ Радост Петкова заяви, че в началото на септември са имали учител, който е проявил симптоми на заразата. Направени са тестове на целия персонал – педагогически и непедагогически – общо 130 души. Късно снощи тестовете на 8 учители излизат положителни. Нито един от тях не проявява симптоми на заразата.

Във втория ден от началото на учебната година имаше и други съобщения за заразени ученици и учители. 16-годишно момче от Русе е с COVID-19, съобщиха от Областния оперативен щаб. По информация на БНТ става въпрос за ученик от 11 клас на Математическата гимназия „Баба Тонка“ в крайдунавския град. По информация на РЗИ момчето не проявява сериозни симптоми и е под домашна изолация. С положителен тест се е оказало и дете на 10 г. от Монтана.

Момчето от Русе заедно със своите съученици е участвало в кратък час на класа сутринта на 15 септември и едва в следобедните часове се е почувствал зле и си е направил тест, който е дал положителен резултат за коронавируса. Директорът на учебното заведение Галина Бобева сподели за БНТ, че цялата паралелка е под карантина и ще премине на дистанционна форма на обучение.

„Със сигурност сме вече първото училище, което още от първия ден се оказа, че има положителна проба на болен ученик. Съответно всички мерки по плана и по преминаването съответно на паралелката от присъствено в дистанционно обучение от утре сутринта ще стартира изцяло. Към момента цялата паралелка е изпратена вкъщи за карантина на учениците. Тези 14 дни, докато РЗИ не излезе с някакво становище, в момента ще се обучават вкъщи. Всички останали, спазвайки всички хигиенни изисквания, продължаваме по обичайния си начин. Извършва се постоянна дезинфекция на всички помещения в училището. Осигурени са и предпазни средства за всички учители и ученици“, коментира Бобева.

Тя уточни, че не се е наложила карантина на класния ръководител на момчето, тъй като е бил с маска по време на часа, който е проведен с учениците вчера, а и след направения тест е дал отрицателен резултат за COVID-19.

Виж още:Акад. Петрунов: Заразяване и затваряне на отделни класове? Неизбежно е!С мерките, които се взеха, аз мисля, че учебната година правилно започва и би трябвало, ако се спазв…Sep 16 2020skafeto.com

loading...