сферата на туризма

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

В сферата на туризма има недостиг на около 20 000 работници. Това заяви тази седмица пред Нова тв министърът на туризма Илин Димитров. Проверка сред туроператорите показа, че от декември 2022-а година до април 2023-а туристите у нас са били с 23% повече, отколкото през 2019-а-2020-а година, пише Money.bg.

Недостигът на кадри е основното притеснение на бизнеса преди старта на летния сезон. Средната заплата в сектора е около 2000 лева, заявиха за Money.bg от Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА). Въпреки това недостигът на работници е огромен проблем, на който решение към момента на практика няма.

„Предлаганите заплати започват от 1500 лева и стигат до 2500-3000 лева и нагоре, но нови кандидати на практика няма. Дори когато имаме повече туристи на смяна обикновено е един готвач, другите са помощници. Същото е и със сервитьорите. Недостиг на персонал имаме и сред камериерките, както и нагоре – сред някои мениджърски позиции“, коментират пожелали анонимност собствениците на спа комплекс близо до Пловдив, които имат и голям хотел в един от черноморските ни курорти. Споделят, че на морето проблемът през лятото ще е същият.

В малките семейни хотели ситуацията не е по-розова. От една от по-големите къщи за гости в Синеморец, която е с близо 30 годишна история, разказват за Money.bg, че през последните години са принудени да работят сами през лятото.

„Когато успеем да наемем персонал, те са хора над 60-65 години. Младите хора от България вече просто сякаш не искат да работят в сферата на туризма“, казва собственичката Галя Димитрова.

Летен сезон 2023 година:

  • Цени на почивките  – поскъпване с между 7 и 12 процента
  • Заплати на персонала – увеличение с около 10 процента
  • Средна заплата – 2000 лева

В по-големите морски хотели бизнесът ще разчита предимно на летни работници от Киргистан, Турция и Украйна – предимно сутденти.

Туристически комплекс в Каварна за предстоящото лято вече има 20 процента повече записвания от миналата година, а все още няма персонал. Заплащането там стартира от 1500 лева.

На този фон министърът на туризма Илин Димитров казва, че „в дългосрочен план не се очаква криза, тъй като у нас се обучават повече готвачи, отколкото IT специалисти. Проблемът, чието решение трябва да се намери е как да бъдат задържани в сектора.

Туристическите фирми предлагат свободни работни места за всички позиции – общ работник в кухня, ресторант, камериерки, готвачи, помощник-готвачи, сервитьори, администратори и бармани.


loading...