сценарий на Горанов
Милен Велчев

Страховете ми са, че и най-черният сценарий на финансовия министър Горанов, може да е прекалено оптимистичен. Това заяви пред bTV бившият финансов министър Милен Велчев.

Припомняме, преди дни Владислав Горанов съобщи, че от Министерството на финансите са разработили три възможни сценария за развитие на кризата, като най-негативният сред тях е за 3% спад на икономиката.

Велчев направи аналогия с настоящата ситуация в САЩ, където за последните две седмици са регистрирани 10 млн. нови безработни, което е около 3% от цялото население. Той изрази опасения, че до дни тези неприятни икономически данни мож да се проявят и при нас и това би означавало в България да се регистрират 200 000 безработни.

Бившият финансов министър поясни, че са съвсем различни причините за настоящата криза и кризата през 2008 г., което ще доведе до съвсем различна траектория. Тази криза ще е по-дълбока, но се надявам че ще излезем по-бързо от нея, заяви той.

Владислав Горанов: Всички страдаме от кризата„Разпространилата се зараза от новия коронавирус COVID-19 несъмнено ще нансесе сериозни последствия …Mar 28 2020skafeto.com

Според Велчев взетите мерки без съмнение ще дадат някакъв резултат. Той обаче изрази безпокойство от първоначалната реакция на бизнеса и скептицизма от много негови представители. Само 8% от фирмите имат намерение да се възползват от мярката 60/40 и причината е че тя има толкова бюрократични бариери, които сякаш са създадени, за да не се възползват от нея с пълна сила фирмите, обясни той.

Милен Велчев: Европа и България очакват рецесия, не сме готовиКоронавирусът е основната причина за случващото се в момента, с очакването за световна рецесия, той …Mar 11 2020skafeto.com

Не е редно държавата да плати всички заплати и осигуровки на всички фирми служебно 3 месеца, категоричен бе Велчев. По негови думи със сигурносст има фирми, чието съществуване се обезсмисля в дадената ситуация, и каквито и мерки бъдат приложени към тях, те ще трябва да фалират. Ще има и фирми, които нямат нужда от никакво подпомагане.

Велчев заяви, че на първо време предвижданият заем от 10 млрд. изглежда адекватен, тъй като в момента имаме почти толкова под формата на фискален резерв, натрупан от предишни години. Той обясни, че мерките, оповестени от правителството, възлизат на под 5 мрлд. лева и целта на този заем е да да имаме средства за допълнителни мерки в случай на по-дълга криза.
Горанов официално поиска увеличение на лимита на държавния дълг до 10 млрд. леваИма три сценария за справяне с корона кризата, заяви министърът на финансите Владислав Горанов на бр…Mar 31 2020skafeto.com


loading...