съдбата на Караянчева

ГЕРБ и БСП се сблъскаха челно заради съдбата на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Поводът беше изявлението на водача на левицата Корнелия Нинова, че социалистите внасят искане за оставката на Караянчева, предава Сега.

Още в средата на септември от БСП обявиха, че Караянчева трябва да напусне поста. Конкретният повод тогава беше инцидентът с протестиращи и майки от „Системата ни убива“, които се опитаха да окупират един от входовете на Народното събрание, но бяха изгонени насила от гардове на НСО. Тогава в подкрепа на искането се обяви и ДПС, но по друга причина – в движението недоволстват заради нежеланието на Караянчева да внесе за разглеждане в парламента сигнал за несъвместимост с изпълняваната длъжност срещу член на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Нинова днес обяви, че искането е подкрепено с 5 мотива: непознаване на конституцията на България и погазване на правилника на Народното събрание; поставяне на законодателната власт в подчинение на изпълнителната и превръщането й в придатък на премиера Бойко Борисов; грубо погазване на правилата на законодателния процес; незачитане на принципите на прозрачност и публичност в работата на парламента; думи, оценки и поведение, рушащи репутацията на Народното събрание.

Нинова даде и няколко примера в подкрепа на заявеното от нея. Още в началото на мандата си Караянчева е показала непознаване на Конституцията като е заявила, че депутатите представляват определени райони и избиратели. „Г-жа Караянчева системно възпрепятства изслушвания и участия на министър-председателя Бойко Борисов в парламента, като връща питанията и въпросите към него без основания“, посочи още председателят на левицата. И припомни, че Борисов цяла година не е присъствал на парламентарен контрол.

„Няма го на промени в кабинета, на актуализация на бюджет, на приемане на бюджет, на гласуването и дебатирането на изключително важни въпроси“, посочи Нинова.

Според нея Караянчева възпрепятства и нормалния ход на законодателния процес, като не допуска за разглеждане предложения на опозицията.

От ГЕРБ обявиха, че застават твърдо зад Караянчева. „Единственото, което ви вълнува в момента, е неистовото ви желание да вземете властта, а не българските граждани“, нападна социалистите Даниела Дариткова – шефът на парламентарната група на управляващата партия. А за мотивите на БСП коментира: „Това не са аргументи, а опит да се отклони вниманието на българските граждани, да се отнеме пленарно време за дискусии, които по никакъв начин няма да помогнат за излизането от кризата.

Виж още:Караянчева: Нашият отговор на резолюцията е 50 лв. увеличение на пенсиитеРезолюцията, която вчера Европейския парламент прие за страната ни е политическа. Този документ няма…Oct 9 2020skafeto.com

ГЕРБ се пребори с машинния вот! Караянчева обясни: Направихме го заради бабите от БСППромените в Изборния кодекс, с които се въвежда едновременно хартиено и машинно гласуване в цялата с…Oct 8 2020skafeto.com

Обаятелна! Караянчева дари 6 килима трета употреба (СНИМКА)Театърът в Кърджали се похвали с дарение от парламентарния шеф Цвета Караянчева от 6 стари килима. …Oct 7 2020skafeto.com

Караянчева жестоко обидена на ТВ-водещия Светослав ИвановШефката на Народното събрание Цвета Караянчева призна пред журналистите в институцията, че е била же…Sep 30 2020skafeto.com


loading...