Съкращават чиновници

До края на следващата година ще бъдат намалени щатните бройки в държавната администрация с 15% – такава договорка е била направена при преговорите между четирите партии, които направиха новата управляваща коалиция. Това съобщи в предаването „120 минути“ по Би Ти Ви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

Според него това означава съкращаване на 30 000 чиновници. Всеки от бъдещите министри има срок до края на тази година да направи преглед и да предложи поетапно закриване на щатове.

Основно това щяло да стане чрез елиминирането на едни и същи дирекции в отделните ведомства и използването на т.нар. споделени услуги.

Василев каза още, че ще има промяна в заплащането на директорите на държавни болници. Тяхната заплата щяла да бъде обвързана с минималната, която се дава здравното заведение, което ръководят. Ако най-ниската заплата на санитар е 1000 лв. например, то тогава шефът на болницата ще взема 10 000-15 000 лева. Ако иска заплата от 100 000 лева, ще трябва да даде 10 000 на санитаря, посочи Василев.


loading...