състоянието на хипноза

Българите вече излизат от състоянието на хипноза след насажданата паника, но най важният ресурс за справянето с коя и да е криза това е доверието в институциите, които управляват. А едно управление се ползва с доверие, когато само взема решенията в интерес на гражданите, а не под обществен натиск или в резултат на пиар сметки.

Това каза президентът Румен Радев на експертната дискусия „Социални и икономически измерения на кризата COVID-19. Европейският опит и България“ в София, която е под егидата на държавния глава, предава Дир.бг.

Държавният глава предупреди, че липсата на адекватни мерки изправя страната пред задълбочаване на бедността и неравенствата. „Ако не овладеем тази тенденция рискуваме дълбоки обществени разломи, деградация и ръст на престъпността“, каза Радев.

„Доверие има, когато средствата се харчат прозрачно и се отчитат пред обществото. Не колко си дал, а къде, защо и как си изхарчил всеки лев, когато решенията се взимат на базата на законите и конституцията, а не на определени хрумвания, посочи още президентът. – Липсата на адекватни мерки ни изправят пред много по-дълбок проблем от възстановяването на прекъснати производства и услуги – това е задълбочаване на бедността и неравенството, където без друго сме европейски шампиони.“

„Здравната криза предизвика социалната и икономическа криза. Още в началото на пандемията настоявах мерките да отговарят на три критерия – навременност, достъпност и безвъзмездност“, каза още Радев.

Според държавния глава мерките са неадекватни и на това се дължи задълбочаване на бедността. Радев се възмути, че помощта към гражданите е само под формата на кредити, като по този начин държавата е показала, че не е тяхна опора.

Президентът сподели още, че липсата на адекватни мерки ни изправя пред много по-дълбок проблем – задълбочаването на неравенствата.

По думите на Радев ние сме отворена икономика и когато нашите мерки закъсняват или са неработещи, това свива и без това ниската ни конкурентоспособност.

„Необходими са бързи мерки за излизане от кризата“, посочи и вицепрезидентът Илияна Йотова.

„До този момент има четири заповеди на здравния министър, но от там нататък как се излиза от тези извънредни мерки… Защото те не са на парче, те имат своята логика. Една мярка води след себе си много други, както и няма никаква програма за изход от икономическата ситуация“, каза тя.

Виж още:Румен Радев: Липсва пределен срок за извънредната епидемична обстановкаПрезидентът Румен Радев сезира Конституционния съд за разпоредби от Закона за здравето, свързани с о…May 14 2020skafeto.com

loading...