Българският турист С колко скочиха цените в хотелите

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Двойно повече чуждестранни туристи и по-високи цени за предстоящите празници. Това са прогнозите на експертите в туристическия бранш. У нас почивка ще си позволят около половин милион души, а в чужбина около 60 000. Въпреки мерките вече има курорти, където всички места са заети.

С или без ваксина – във Велинград свободни места за Коледа и Нова година вече няма. Анна Костова стопанисва малък семеен хотел. За да се запълни, са направени някои компромиси.

„За Коледните празници хотелът е пълен на 80%”, а за НГ вече имаме 100% заетост. С цел да осигурим спокоен престой, спазваме мерките, които са в страната и изискваме зелен сертификат. Запазихме нивото на цените от миналата година, с цел да предоставим на повече хора възможност”, разказа тя.

Предвидени са и комплименти за гостите – безплатно настаняване на деца до 7 години.

Анна Масларова, която управлява голям спа хотел в курорта също потвърждава,че при тях за празниците няма свободни места.

„Миналата година имаше повече забрани. Сега рестркициите са по-различни и към момента посрещаме всеки гост със зелен сертификат”, обясни Масларова.

Цените обаче са по-високи от средните, а причината – забавленията , осигурени за гостите.

„Ще има различни изпълнители, които да забавляват хората. Вечерта след Коледа четем коледни приказки от известни актьори. На НГ ще имаме концерт под открито небе”, каза още Анна Масларова.

А,че на хората не само у нас, а и по света им се живее, доказват числата. Топ експертът по туризъм Румен Драганов прогнозира двойно повече чужди туристи у нас тази зима.

„Имаме удвояване на пътуванията от чужбина. Има много голям интерес от Скандинавия, Великобритания, Полша, Русия, Турция, Гърция, Северна Македония”, обясни той.

Експерти прогнозират, че туризмът ще се върне към нормалността през 2024 година.

Темата за цените в курортите коментираха в студиото на „Събуди се“ Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията и Димитрина Горонова от Асоциацията на българските туроператори.

„Очакваме и се надяваме да е по-силен туристически сезон от миналогодишния, който беше наистина катастрофален. Прогнозите са, че поскъпването по курортите ще бъде с 10-15% заради повишените цени на електроенергията”, заяви Горонова.

„В големите градове като Пловдив, София, Варна и Бургас в заведенията има много слаб интерес за НГ. Работим със 70% спад при 100% разходи. Безпрецедентно е, че се въведе зелен сертификат при 20% ваксинация. В Европа това се случи при 60% имунизирани”, каза Алибегов.