таван на надценката

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Синдикатите са за таван на надценката. Това стана ясно от коментара пред БиТиВи на Славчо Петров, КНСБ. В момента не се знае каква в чистата надценка на търговците, според него. Контролът, който трябва да упражнява държавата трябва да е по-строг и редовен, а не кампаниен, по мнението му. Каква е причината на произведен в България продукт да скача двойно?, пита Петров. Бедният и слабият кредитира с оборотни средства богатия и силния, предупреди синдикалистът. Държавата трябва да си влезе в ролята, институциите трябва да работят, иска той.

Левон Хампарцумян смята, че мярката за таван на надценката е наивна. Ефектът от нея ще е почти нулев. Производителите могат да се обединят в кооперации и веригите да преговарят с мощен кооператив, съветва той. Синдикатите нямат работа в разговорите за борбата със спекулата, смята банкерът.

Най-ефективният начин за борба с инфлацията, според Хампарцумян, е да произвеждаме повече стоки и услуги. България в момента не е в криза, подчерта той. Трябва да сме модерни, а не по сталинския комунизъм да се опитваме да регулираме цените, настоя банкерът. Той се обяви срещу административния натиск.

Това, което в момента се случва е изключително опасен прецедент, заяви и Кузман Илиев. Надценката не е печалба, изтъкна той.

Заплатите са скочили с 20%, газът и токът също нарастват. Българската икономика е в пъти по-енергоемка в сравнение с европейската. Настройваме клиентите срещу търговските вериги и производителите, убеден е Илиев. Производителите са в менгеме, изтъкна той. Печалба те нямат, защото тя на практика е изядена, трябва да се намалят разходите им, според него. Не трябва да се прави административен произвол.