отбранителното планиране в НАТО

Каналите на въздействие на Русия няма да спрат с излизането на тези 70 души днес, но вече ще се диша малко по-свободно. Това заяви Тодор Тагарев в студиото на Нова телевизия. Той се надява обаче малко по-малко страната да се изчисти от това влияние.

Тагарев припомни, че при опита за преврат в Черна гора излязоха достатъчно данни, че Русия използва базираните си хора в България за действия на Балканите. Съвсем явно е, че „България се възприема като благоприятна за действие и предоставяща благосклонна среда за действие на Русия и това трябва да се промени“.

Това е среда, която до преди няколко години се разсейваше, дори и да има явни саботажи и престъпления, посочи Тагарев, който припомни взривовете във военните заводи, както и случаят с отравянето на Емилиян Гебрев и неговия сътрудник. Отговорът сякаш на всичко това бе, че обвиненията в шпионаж Николай Малинов се озова в Кремъл и дори беше награден лично от Путин, припомни Тодор Тагарев.

Русия води хибридна война и тя не се колебае да използва всички възможни средства, за да я води. Спря газа, без да има изгонен нито един дипломат. За Русия газът, петролът и влиянието в критични инфраструктури не са икономика, а политически лостове, заяви Тагарев и обясни, че сега трябва да се премине на по-нормална плоскост в икономическите и културните отношения между двете държави.

По повод обявеното вчера от Лена Бориславова, че българските анализатори, политици и журналисти са взимали директно пари от Руския, за да прокарват нейната пропаганда, Тагарев заяви, че не разполага с информация за това, но е явно, че се оказва въздействие върху русофилско настроения електорат в България, а Русия винаги се е старала да поддържа тези настроения сред възпитаното от десетилетия общество в наратива на една историята в полза на Русия.


loading...