тераси

Какво означава усвояване на тераси? Това е строителен ремонт, при който едно външно пространство може да се превърне в част от интериора. Ако изолирате терасата отвътре и я затворите, ще добавите повече пространство в стаята, към която е била тя. Но така нареченото усвояване на тераси има изисквания и особености, затова обикновено хората предпочитат да се обърнат към професионалисти.

Какво е необходимо за успешното усвояване на тераси?

Подове

Започнете с подовете. Изберете вид изолация и се запасете с консумативи и специални инструменти.

Тук се изисква специално внимание за запълване на празното пространство. Необходимо е да се контролира дали материалът плътно запълва всички пукнатини.

Веднага след като полагането на изолацията приключи, всички празнини се запълват с монтажна пяна. Накрая се завършва с подовата облицовка.

Добре е височината на изолационния слой да бъде с 2-3 мм по-ниска от височината на самия под. Това е необходимо, за да се създаде вентилация. От това зависи дали ще се натрупа влага в пространството под пода.

 

Работа със стени и тавани

След като долната част е завършена, е време да изолирате стените и тавана.

Първоначално фасадата се покрива с водоустойчив материал, след което върху него се закрепват ленти от полиетилен или фолио. Необходимо е да се придържате към хоризонталната посока.

Следващият етап е клетките да се запълнят с изолация. В този случай пенопластът е много удобен.

Когато изолацията е завършена, стените се облицоват с довършителни материали.

Що се отнася до тавана, си струва да му се обърне внимание, защото според законите на физиката целият топъл въздух се стреми към горната част на стаята. И ако не срещне препятствия по пътя си, тогава не трябва да чакате топлина в стаята. Затова  технологията за изолация на тавана се изпълнява по подобен начин като със стените.

Първо се създава бариера срещу влага, която ще спести изолацията, след това се използва  рамка, материалът се поставя в клетките и кухините се запълват с монтажна пяна. Накрая обшивката се извършва с довършителни материали.

Е, това е всичко – терасата е усвоена. Разбира се, ние сме изброили съвсем схематично процеса за усвояване на тераси. Ако не сте строители по професия, по-добре не поемайте излишни рискове и се обърнете към специалисти, които се занимават отдавна с усвояване на тераси. Така работата ще се свърши много по-бързо и много по-качествено. А за вас ще остане само да се радвате на по-голямото пространство във вашето помещение и да помислите как да го оползотворите най-добре.


loading...