Тестовете за коронавируса

Тестовете за коронавируса ще се поемат от държавата, когато става въпрос за зараза в колектив. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Ако има положително дете от клас, родителите няма да бъдат карантинирани, освен ако и тяхното дете не е с коронавирус, уточни експертът.

„Ако зависи от мен КПП-та и затваряне няма да има. Трябва да има десетократно увеличение на заразените, за да се случи“, разкри доц. Кунчев.

„България е на 19-то място от 31 страни в Европа по заболеваемост от коронавирус. Испания е водеща с 12 пъти повече от страната ни. Данните за смъртността и засегнатите медици у нас ме притесняват повече“, коментира главният държавен здравен инспектор. Шлемовете са по-подходящи за деца, защото дишането е по-лесно. Всичко зависи от удобството на детето“, разкри доц. Ангел Кунчев.

Той отговори и на твърдения на доц. Мангъров, че доц. Кунчев му се е обадил по телефона и му е казал да си затваря устата.

„Писна ми да отговарям на хора, които не са виждали болен от COVID-19. Не съм му казвал да млъкне. Няма как да му оказвам натиск“, настоя Кунчев.

Главният здравен държавен инспектор призова доц. Мангъров да не обърква хората.

„Нека да мисли каквото си иска. Когато с факти и цифри се доказва колко помагат маските, не трябва да казваш, че това е глупост. Първо да влезе в отделението по COVID, защото не е стъпвал там“, категоричен бе д-р Кунчев.

Преди него доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение на Инфекциозна болница, се оплака в ефира на БТВ, че главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев му се е обаждал, за да му нареди да си затваря устата.

„Случи се нещо с главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев през последните месеци и действа неадекватно. Затварянето на страната, маските в училищата – това е липса на мисъл… Те ме потърсиха и ми казаха да си затварям устата“, обяви Мангъров.

След което поясни, че под „те“ разбира Кунчев.

Виж още:Мангъров: Мерките в училищата са ненужни, стига простотии!Доц. Атанас Мангъров отново скандализира с поредната контра-теза за мерките в училищата преди старта…Sep 9 2020skafeto.com

Мангъров: Глупост е под карантина да е целият клас, заради един ученик с COVID-19Между 2000 и 4000 лева струва откриването на един човек, заразен с коронавирус. Изчислението направи…Aug 22 2020skafeto.com

Скочиха срещу дисциплинарната процедура против Мангъров: Срам, долу ръцете!Интелектуалци изпратиха открито писмо до Българския лекарски съюз (БЛС), медиите и обществеността в …Aug 21 2020skafeto.com

loading...