тестовете за учениците

Все още няма одобрен кандидат, който да достави тестовете за коронавирусна инфекция за учениците. В Министерство на здравеопазването продължава обсъждането на офертите с експерти, съобщи Нова телевизия.

Преди дни Анастасия Чонгова, и.д директор на Дирекция „Стопански дейности и обществени поръчки“ на Министерството на здравеопазването и председател на специалната комисия, отвори офертите, които са 28. Общият брой тестове е до 400 000, като те трябва да се изпълняват с проби от слюнка. 9-членната комисия, която разглежда офертите, трябва да представи доклад с класирането им пред министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Същевременно математикът от БАН проф. Николай Витанов заяви пред bTV, че смъртността вследствие на коронавирусната инфекция на дневна база ще расте през следващите две седмици.

„Като махнете вторниците, смъртността в момента е около 140 души на ден, следващите още две седмици тя ще расте от това число нагоре, каквото ще е по вторниците. Ще видим, може да се получи да е малко повече от това, което е днес“, обясни Витанов.

Според него „ефект от зеления сертификат има от математическа гледна точка, защото ограничава тези, които го няма“, но допълни, че „другите гледни точки ще запази за него“. Добрата новина е, че трети ден подред репродуктивно число на разпространение на заразата е под 1,3, каза математикът.

По думите му, една от причините са въведените мерки, както и въвеждането на дистанционно обучение за учениците.

„Натискът върху болниците вече няма да е толкова рязък, колкото беше през отминалата седмица. Оттук нататък, като ме питат какво ще стане със здравната система, аз използвам думата ще устиска“, каза още проф. Витанов.

Според изчисленията му, 40% от българите са защитени и ни трябват още 15%, но се наблюдава спад във ваксинациите – от пик от 29 000 имунизации до 14 000 на ден.

Има два варианта за разпространението на заразата: ако броят на заразените падне под две хиляди, ще посрещнем коледните празници малко болни, а другата възможност е у нас да се повтори ситуацията във Великобритания, където имаше пик от 60 000 новозаболели и плато от 40 000, прогнозира математикът.

Виж още:Проф. Аргирова: Стигнахме пика, учениците могат да се върнат, може да избегнем локдауна„Аз мисля, че стигнахме пика на четвъртата вълна. Струва ми се, че до края на тази седмица ще имаме …Nov 2 2021skafeto.com

Учителите: Тестовете на учениците да ги правят родителите, ние да не сме слугиниСъюзът на българските учители към КНСБ е на мнението, че тестовете за COVID-19 на учениците трябва д…Nov 1 2021skafeto.com

Тотален хаос с учениците! Дистанционното обучение продължава с пълна силаРодителите и учителите на малките ученици да се стягат за още една седмица дистанционно обучение. Ид…Oct 28 2021skafeto.com

Под напрежение: Родителите трябва да решат до довечера – тест или онлайн обучениеМинистерството на образованието даде 12 часа на родителите на малките ученици да решат дали са съгла…Oct 26 2021skafeto.com


loading...