тестове за наркотици в МВР Цветлин Йовчев Семерджиев

При случая с полицейския чадър над Георги Семерджиев ми се струва, че става въпрос за изграждане на множество връзки в период от време и не толкова в някаква организирана група, която да го подпомага. Това заяви пред Euronews Bulgaria бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев. Самото наличие на толкова много пробиви в министерството показват системен проблем, който съществува от доста години.

Обезпокоен съм от едно нещо – не чух да обсъждаме системни решения на този системен проблем. Решения, които по такъв начин да променят системата, че да не допускат повече възможността да се случат такива неща. Сега вероятно ще бъдат наказани ръководни служители и някои ще бъдат освободени, но къде е гаранцията, че следващите няма да допуснат това.

Говорим, че те не са упражнили контрол, но задаваме ли си въпроса дали те имат ясни и точни разписани критерии, които да следят и правила и процедури, които да изпълнят, за да осъществят този контрол. Отговорът е, че няма.
„Подборът на кадри е единият проблем. Не е възможно първо да преминеш през психологически изследвания, после през период на първоначално обучение от няколко месеца, където преподавателите да не забележат такива индикации. Имам предвид специално за тези две полицейски служителки, на които поведението е меко казано на компаньонки в нощно заведение“, коментира Йовчев.

Трябва да се разпишат много ясно процедури и правила, набор от критерии индикатори, които ръководителите трябва да бъдат длъжни да спазват. От много места в МВР могат да се получат индикации, че някой не си е свършил работата както трябва.

Не съм убеден, че имаме достатъчно ясни механизми за провеждането на тестове за наркотици и алкохол на служителите на МВР, както е разпоредил министърът. Представете си, че някой служител откаже да бъде тестван. Ако го накажат или уволнят от работа вероятно ще заведе дело и ще го върнат обратно, защото нормативните документи не са приведени в съответствие.

Тестове за наркотици трябва да се провеждат на всички служители периодично. Както и тестове за лоялност на ръководните служители на полиграф. Системата трябва да се чисти от такива хора веднага и незабавно.

По повод обвинението от страна на Русия, че камионът, взривил Кримския мост е тръгнал от България, Йовчев коментира:

„Като че ли България беше най-удобната страна да се изгради тази нова линия на пропагандата. Тази линия е, че Русия не губи битката в Украйна от Украйна, а воюва с НАТО. Достатъчно са доказателствата, които да покажат, че тази версия издиша и дори съм изненадан от липсата на професионализъм при опита да се изгради такава елементарна интрига“.
Не мисля, че нашите партньори ще бъдат впечатлени от изявленията на руските служби, още повече, че те бяха почти веднага опровергани.

Путин се намира в критична ситуация, откакто украинската армия премина в контранастъпление. Това разруши основните фундаменти, на която се крепеше представата за Путин – непобедимата руска армия и въоръжението, с което разполага. Като се срина този мит остава под въпрос и образа на Путин, че е непобедим, че може да направи всичко и на него никой не може да му каже нищо и че е мъдър ръководител, който много внимателно преценява какво прави. Видимо е, че войната в Украйна беше поредица от стратегически и тактически грешки. От тук нататък властта на Путин е поставена под много сериозен въпрос. Две основни лобита започват да надигат глас и да се борят за нея. Едното е на крайните националисти, които искат още по-радикални действия, а другите са тези, които считат, че войната е голяма грешка. А в международен план той все повече губи поддръжниците си.


loading...