https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

В навечерието на почивния ден по случай Националния празник 3 март по бензиностанциите из цялата страна се вият километрични опашки за гориво. Социалните мрежи са заляти от паника и слухове, сравними само с фалита на КТБ преди повече от петилетка. Носят се зловещи слухове, че бензинът ще свърши до 2-3 дни, а цената му ще надхвърли 5 лева още до края на седмицата. Време ли е да хукваме към колонките, или сме жертви на картелна игра за вдигане на цените?

ЛУКОйл – има бензин, не се притеснявайте

„Няма проблем с доставките за Лукойл България в момента, имаме резерви. И Нефтохим работи“, коментират официално от компанията. Така от гиганта отрекоха информациията на Ройтерс, Блумбърг и други агенции за проблемите със застраховането на петролните товари в Черно море, които били спрели търговията с горива от Русия.

От пресцентъра на монополиста не цитират точни обеми горива, с които се разполага, но нямат опасения за покриването на нуждите на пазара. Не коментират и ценообразуването на горивата, което доста изпреварва ръста на цените на нефта.

Разбира се, моментът е удобен за спекула. Само за днешния ден средната цена на масовия бензин А-95 е скочила от 2,88 до 3,10 лева. Ситуацията силно напомня епохата на Жан Виденов с нейната хиперинфлация, тъй като е напълно реално да се подредите пред бензиноколонката при една цена на горивото, а да заредите на по-висока в рамките на половин час.

А енергийният експерт Илиян Василев коментира ситуацията така в своя профил във Facebook:

Предупредих, че цените могат стигнат 3 лева, но пропуснах да ви кажа, в това принос имат 10 процента пазара и 90 процента спекуланти и дестабилизатори.
Да припомня, че рекордите от 147 долара за барел бе през лятото на 2008 тодина. Тогава цената на дизела и бензина бе ……………………….. 2,75 лева за литър?! За справка сега е 110 долара за барел.
Някой преврат ли прави?

Е, нали нямаше директна заплаха за нас от войната. Руските служби и агенти искат да свалят правителството през инспирирана атака през горивата. Трябваше да очаквате, че зависимостта на България от Русия в сферата на горивата ще окаже влияние и върху спекулациите с горива.
Първо, Лукойл трябва да бъде взет под контрол от държавата, за да не допусне спекулативни игри. А те са възможни, тъй като руското правителство е задължило руските компании да си продават валутата от приходите от бизнес в Европа, за да стабилизират рублата. А това е възможно защото Лукойл внася руски нефт, макар че може да мине на близкоизточен нефт. Самите Лукойл добиват в Ирак доста суров нефт. Но са задължени да преработват руски суров нефт и да превеждат парите в Русия. А санкциите на ЕС ни задължават да ограничим приходите на Русия, съответно можем да задължим Лукойл да не спазва задължението, наложено от руското правителство.

Второ, ситуацията със суровия нефт ще се оправи, но не веднага. За това запасяването е естествена реакция, но в нея има повече отражение на спекулативни игри, отколкото пазарни процеси. Колко се качи суровия петрол на световните пазари, че да бъде 3 или 4 лева. Помните ли, че суровния нефт беше 147 долара на барел през 2006 година /ако не се лъжа/, и тогава цената изобщо не беше с тази ужасяващи рамки. За мен главният проблем е рискът наречен Лукойл Нефтохим. Изобщо това е оръжие в ръцете на опонент, който има интерес от дестабилизация. За това и тези слухове се инспирират и от руските хибридни войни у нас.

Трето, най-важното за ценовите равнища. Няма никаква причина цените на горивата да скачат рязко, по същата причина по която те не падат рязко веднага като падне цената на суровия петрол. Този бензин и дизел, който ще купите не е произведен от суров нефт, по новите високи цени, а купен преди седмица най-малко. Това е спекулация и застраховка на търговците, на която те нямат право. Но като картелът си разиграва коня, а Комисията по защита на конкуренцията си трае /купена/ какво да очаквате?.

Тук и с мораториум на НС не става защото рязко ще се свие предлагането, то е като при банките като пуснат слух.
Няма никаква причина да се паникьосвате, но зная че няма да ме чуете.
На правителството предлагам да играе с държавния резерв от горива /но се страхувам, че спекулантите са отчели този факт, и предварително са отчели че там има скелети/.

Това е когато си даваш рафинерията на Лукойл. И не, не е вярно, че тя може да работи само с руски нефт – работи със всеки нефт с аналогични качества /ниво на сяра/. И не, имаше и други желаещи и Ексън Мобил и Шел бяха готови. И не само те.

Някой иска да свали правителството през цените на горивата – за изгонените дипломати, за уволнението на Янев, за хваните шпиони, за това че се маха специализираната прокуратура и Гешев. Много са „доброжелателите“. Да, цените ще скочат, но няма никакви причини да има недостиг на горивата.