Трайков ситуацията с газа

Кметът на софийския район „Средец“ и бивш министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков заяви, че ситуацията с газа в цяла Европа е безпрецедентна и обясни, че цената на руския газ от „Газпром“ сега би била по-неизгодна от тази на азерския газ, която се формира от цените на петрола, а те били стабилни и „разумни“. Той коментира ситуацията в българската енергетика в студиото на БНТ.

Според него „Булгаргаз“ няма как да бъде на загуба, след като винаги продава газа с надценка над цената, на която го купува . Същевременно Трайков направи уговорка, че е възможно да са сключвани неизгодни договори, но веднага уточни, че не е запознат за съществуването на такива договори. Той подчерта, че познава председателя на КЕВР Иван Иванов и е склонен да му вярва.

По въпроса за газовите доставки Трайчо Трайков заяви, че ситуацията на газовите пазари в Европа в момента е безпрецедентна и даде за пример газовите доставки по време на Студената война през миналия век, когато въпреки безкрайно сложната международна обстановка, Съветският съюз не си е позволявал да използва газа с политически цели. Бившият министър каза, че в момента „Газпром“ е несигурен търговски партньор и това е видно от ситуацията в Европа.

Бившият енергиен министър не изключи бюрократични спънки пред газовата връзка, която трябва да доставя азерски газ, защото сега след като връзката е построена, топката е у държавните и местните власти.

Вижте още:
Председателят на „Булгаргаз“: Идват 3 американски танкера, стигат ни за годинатаБългария продължава преговорите с „Газпром“ за възобновяване на доставките на руски газ, но поставя …Aug 4 2022skafeto.com


loading...