Трайчо Трайков пазара на газа

Донякъде е късмет, че България, която не е тренирала добре своите възможности да играе на пазара на газа, е малко опасно сега да скача на дълбокото и да започне да ги развива. Това заяви бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков пред БиТиВи.

Ситуацията, която предизвика кризата, възникна в момент, в който България си имаше договор с „Газпром“. Логически, ако някои от Европа играе по правилата на „Газпром“, тогава не би трябвало нас да ни притеснява, защото ще има достатъчен входен капацитет на газ, посочи Трайков.

Според него е трябвало да се действа бързо и креативно, с изследване на опции за алтернативни доставчици на газ.

Явор Куюмджиев заяви, че „Булгаргаз“ веднага трябвало да започнат да търсят алтернативни доставчици на газ, още дори преди да започне войната в Украйна. Диверсификация не означава отказ от доставки на газ, а да се постигне най-добрата цена, уточни той.

Ако си изпълнявахме договора с условията на „Газпром“, които го промениха, щяхме да си получаваме газа от руската компания. Дори прословутите 7 танкера да пристигнат, пак зимното потребление няма да бъде осигурено, изтъкна Куюмджиев.

„Газът няма цвят и мирис, а има цена, независимо откъде идва“, подчерта той.


loading...