трамвай №5

Софиянци, които живеят около трасето на трамвай №5, получават право да паркират в още няколко района на столицата за времето за ремонта на бул. „Цар Борис III“ от пл. „Руски паметник“ до трамвайното ухо на кв. „Княжево“, започващ в събота. Това реши днес Столичният общински съвет, предава Сега.

На хората, които сега имат право да паркират в т. нар. Подзона 8, за периода на строително-монтажните дейности ще имат право да паркират не само в нея (бул. „Ген. М. Д. Скобелев“, бул. „Тодор Александров“, бул. „Христо Ботев“), но и в Подзона 31 (бул. „Ген. Едуард И. Тотлебен“, ул. „Йоаким Кърчовски“, ул. „Добруджански край“, бул. „Ген. М. Д. Скобелев“), а също и в Подзона 32 (бул. „Ал. Стамболийски“, бул. „Ген. М. Д. Скобелев“, ул. „Добруджански край“, ул. „Камен Андреев“, ул. „Охридско езеро“, ул. „Гюешево“), съобщиха от общината.

Трамвайна линия № 5 е най-натоварената в София – в делничен ден превозва над 50 хил. пътници, изчислиха от „Московска“ 33. В обхвата на реконструкцията се включва подмяна на релсовия път, контактно-кабелната мрежа, улично осветление, ремонт на пероните на спирките, пътното платно и тротоарите (за участъците по бул. „Македония“, ул. „Алабин“, и кв. „Княжево“). Ще бъдат монтирани спиркови навеси по цялото трасе на трамвайния участък, както и 24 камери за видеонаблюдение.

Реконструкция на цялото трамвайно трасе по бул. „Цар Борис III“ ще продължи до 2023 г. Първият етап е от пл. „Македония“ до бул. „Бъкстон“, като е осигурена заместваща автобусна линия. Тя ще повтаря спирките на трамвай №5. На същите спирки ще спират и автобусите по линии 63 и 260. Вторият етап на ремонта ще започне през пролетта на 2022 г. и ще е в участъка от бул. „Бъкстон“ до Княжево.

На 10 април започват строителните работи по релсовия път от пл. „Руски паметник“ до обръщалото на трамвай №5 зад Съдебната палата. В участъка от Руски паметник до площад „Македония“ ще бъде закрит платеният паркинг и там ще се изгради т.нар. линеен парк – затревено трамвайно трасе плюс паралелни велоалеи и пешеходни пространства за отдих. Паркоместата в тази зона ще бъдат намалени с 30%, като плащащите винетен стикер за паркиране ще имат право да ползват съседните зони.

За да се осигури проходимост на автомобилния трафик в този централен участък, по бул. „Македония“ първо ще се затвори само южното локално платно, като ще се осигурят обходни маршрути. За пешеходците се предвиждат пресичания на бул. „Македония“ при ул. „20 април“ и при ул. „Ивайло“. Докато върви ремонтът, ще бъде закрита зоната за платено паркиране в южното локално платно на булеварда, както и косото паркиране в средата му. През лятото е планирано да се подменят и релсите по ул. „Алабин“, като се поднови и уличното платно.

Изпълнител на ремонта е строителната фирма „ВДХ“, бивша „Водстрой 98“, свързвана с Делян Пеевски, съобщи „Дневник“. Компанията бе избрана от общината да ремонтира общо 16 км релсов път от Съдебната палата до „Княжево“. Нейната ценова оферта от 40.5 млн. лева без ДДС не беше най-ниската, но оценителната комисия определи техническото ѝ предложение като най-добро. Последният основен ремонт на трасето на трамвай №5 е правен през 1988 г.

Още от България

loading...