трендът се покачва

Регистриран е още един случай на коронавирус в София, с което вече има 202 заболели, съобщи шефът на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски. Той уточни, че случая не е клиничен. Според него това не е успокояващо, тъй като се гледа общия брой на заразени за деня. Това не показва тенденция, трендът е покачващ се.

Още не сме в четвъртия етап, когато имам трайно разпространение на коронавируса у нас, искаме да го забавим, седмица време е нужна за удвояване на случаите. Колкото по-бавно се удвоят, значи мерките работят, заяви директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Мутафчийски заяви, че днес министърът на здравеопазването ще издаде заповед за обособяване във всяка една болница на отделения за коронавирус инфектирани и за възможност за обособяване на интензивни легла, които изискват кислородотерапия и реанимационно лечение при тежки усложнения, обясни Мутафчийски.

Ще бъдат разкрити нови лаборатории в София, Пловдив, Плевен, Бургас. Лабораториите работят денонощно. От щаба благодариха на спонсорите, които купуват реактивите.

300 души на ден можем да тестваме, надяваме се да ги утроим. Не сме против бързите тестове, против сме да получава измамни отрицателни проби и да се заразяват и останалите, добави Мутафчийски.

Продължават даренията към МЗ или конкретно към самите болници. Около 500 теста за коронавирус са закупени само със средства на държавата, останалите 6000 теста са със средства на дарители, добави председателят на оперативния щаб. Той е призовал дарителите да подпомогнат болниците в провинциите.

При повечето пациенти с коронавирус има сухота в устата, все едно имат чуждо тяло в гърлото си, от това се оплакват доста пациенти. Но като цяло симптомите са висока температура, посинели устни, което е заради дихателна недостатъчност, находката със слушалка и сатурацията, която е много показателна, защото ако излезе около 89-90% задължително трябва да влезе човекът в болница, каза още председателят на оперативния щаб.

Още не сме в четвъртия етап, когато имам трайно разпространение на коронавируса у нас, искаме да го забавим, седмица време е нужна за увдояване на случаите. Колкото по-бавно се удвоят, значи мерките работят, заяви директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Мутафчийски поясни и какви са хипотезите международните шофьори и авиопревозвачи. Едната е, когато се прибират за кратко те трябва също да попаднат в социална изолация. Втората е, когато идва и не се предвижда скорошен курс тогава е под карантина 14 дни. Третата е чуждестранните шофьори трябва в рамките на 12 или 24 часа да напуснат страната. Те не спират където си искат и са ескортирани. Същото важи и за нашите авиопревозвачи. Тактиката на работодателя трябва да е надежна изолация, заяви Мутафчийски.

Хронологията в България:

8 март – първи 2 положителни проби, в Плевен и в Габрово

8 март – потвърдени още два случая, отново в Габрово и Плевен

10 март – двама души, съпрузи, с положителен резултат, първите в София

11 март – седмата положителна проба

11 март – първата жертва в България

12 март – нови 16 положителни проби, общо 23

13 март – 7 нови положителни проби, общо 31

14 март – втора жертва на коронавируса

14 март – нови 10 положителни проби, общо 41.

15 март – 8 нови заразени с COVID-19, общо 49 (и двама починали)

16 март – Заразените вече са 67 души – с 5 повече от вчера

17 март – Вече 81 са заразените с коронавирус в България

18 март – Трета жертва на новия коронавирус. Общо 94 заразени

19 март – Общо 105 са заразените от COVID-19 в страната

20 март – 127 случаи са регистрирани у нас

20 март – Трима са вече излекуваните от COVID-19 у нас

21 март – Бройката на заразените нарасна до 163 души

22 март – Общо 185 станаха заразените с COVID-19

23 март – 19 нови случая! Ген. Мутафчийски: Заболеваемостта върви нагоре

23 март – Заразените от коронавирус в България минаха границата от 200

Можете да следите случаите на коронавирус в България на:
➡️ сайта на Военномедицинска академия
➡️ сайта на Министерството на здравеопазването

За света на:
➡️ инфографиките на Световната здравна организация
➡️ инфографиките на Университет „Джон Хопкинс“.

Виж още:Оптимистично от щаба: Има добра прогноза за отминаване на епидемиятаНашият стремеж е затварянето на лечебното заведение да не продължи повече от 24 часа, които са необх…Mar 23 2020skafeto.com

loading...